Risgrynsgröt
Vad vore väl juletider utan risgrynsgröt? De en köper i "korvar" i butiken innehåller tyvärr mjölk, men det går alldeles utmärkt att koka egen, så länge du har grötris har du nog alla ingredienser hemma! Vi gjorde det så enkelt för oss att vi använda receptet på baksidan av grötrispaketet, fast med några lyxiga- och veganska modifieringar! Till 4 stora portioner behöver du:2,5 dl grötris4 dl vatten6 dl växtmjölk (helst havre eller ris)2 tsk salt3 tsk vaniljsocker 150g mjölkfritt margarinGör såhär:1: Skölj riset i en sil. Blanda alla ingredienser utom mjölken i en tjockbottnad kastrull och koka upp på hög värme. När blandningen kokat; sänk till låg värme och låt blandningen puttra.2: Blanda i havremjölk och låt puttra i 45 minuter ( Kan variera med kanske +- 10 min beroende på önskad konsistens och hur mycket som görs). Rör om ungefär 5 gånger under tiden. Korrigera med mer vätska om det behövs. 3: Servera och toppa med vad du gillar. Här: Pepparkakor, apelsinskal, socker och kanel! MUMS Tips på smaksättning att tillsätta i första steget för att göra gröten extra lyxig:-0.5 g Saffran-Apelsinskal från 1 apelsin/ 1 tsk apelsinessens- 1 msk kanel/3 kanelstänger- 1 tsk Vaniljpulver (istället för vaniljsocker)/1 tsk essens- 1 msk pepparkakskrydda (finns att köpa färdig)