Pastagratäng
Att vi är världens största lasagnefans är sen gammalt, men för att det inte ska bli allt för tradigt testade vi idag istället att göra en pastagratäng. Vi utformade denna med smaker som ligger väldigt nära den klassiska lasagnens, men rätten går ju minst sagt att variera.Det här är dessutom en väldigt matlådevänlig mat, speciellt om en har såna där smarta, ugnsfasta glaslådor som många har på universiteten. Då är det ju bara att smälla i allt direkt i lådan! Tomatsåsen (1 gratäng, 4 portioner):2 små gula lökar (hackade)1 vitlöksklyfta (pressad)400g krossade tomater3 msk tomatpuré2 msk mörk sirap3 tsk torkad oregano1 nypa färsk basilikaSvartpeppar, salt2tsk chili flakes2 tsk paprikapulver1 skvätt balsamvinägerMatfettGör såhär:1: Stek lök och vitlök tills de mjuknat ordentligt.2: Tillsätt krossade tomater, kryddor och puré.3: Låt alltsammans puttra tills såsen blivit mustig och god. Korrigera kryddningen efter smak. Till färsblandningen behöver du:150g sojafärs1 gul lök (hackad)1 vitlöksklyfta (pressad)3 msk BBQ-sås1 tsk paprikapulver (helst smoked)Salt, svartpeppar2 msk balsamvinägerMatfettGör såhär:1: Stek lök och vitlök i olja tills de mjuknat.2: Tillsätt övriga ingredienser och korrigera kryddningen efter smak. För recept på vegansk béchamelsås, se HÄR. Den enda modifiering som gjordes var att ca 150g smältbar veganost tillsattes för en lite mer gratäng:ig feeling.Övriga ingredienser:PaprikaKörsbärstomater0.5 AubergineFärsk basilikaVegansk crème fraiche.Gör såhär:Dela, strimla och skiva grönsakerna. Stek Auberginen lätt i matfett och salt efter smak Sätt ihop gratängen på följande vis:1: Fyll en ugnsform med tomatsås. Placera pastarör eller annan pasta över tomatsåsen. Om koktiden på pastan överstiger 10 minuter kan det vara en god idé att koka pastan lätt innan.2: Sprid över färsblandningen och placera ut färska och stekta grönsaker mellan pastabitarna.3: Täck alltsammans med béchamelsås och mal över lite svartpeppar.4: Grädda i ugnen på ca 150 grader i ungefär 25 minuter eller tills pastan helt mjuknat.5: Servera med mer färska grönsaker, crème fraiche och färsk basilika.