Indisk butter oumph

Igår gjorde vi en av de allra godaste veganska indiska rätterna vi någonsin testat. Precis som sist använde vi bästaZeinas receptsom bas och veganiserade det och modifierade kryddorna lite efter egen smak! Går alltid till Zeinas blogg när vi ska laga orientalisk eller indisk mat! Det blev en riktig succé, jag menar: Kolla bara (!!): Vi hoppar direkt till receptet! Det är uppbyggt i två delar, dels själva såsen och dels oumphen! Vi går i tidsordning och börjar med oumphen, som den här gången fick ersätta kycklingen. Ingen av köttätarna klagade, kan vi lova!Till 6 stora portioner behöver du:2 pkt oumph- the pure chunk4 dl naturell soygurt (vi använder helst alpro:s variant i matlagning) 2 msk gurkmeja3 msk garam masala4 msk spiskummin1 tsk salt1 citron (saft och skal)Gör såhär: 1: Blanda alla ingredienser till marinaden tillsammans med oumphen i en plastpåse eller skål. I orginalreceptet rekommenderades en marinering över natt, vi marinerade bara drygt 1 timme och det gick jättebra, vi upplever att vegetariska substitut ar smak mycket snabbare än animalier, se till att oumphen är tinad, bara! 2: Lägg ned oumphen med marinad i en ugnsform och lägg i ugnen på ca 200 grader när du början med såsen. Rör gärna om då och då så att ingen hård yta bildas. Efter ca 20-30 minuter borde det vara färdigt, och du kan stänga av värmen om du inte är färdig med såsen (nedan). Till såsen behöver du:5 gula lökar (finhackade)6 vitlöksklyftor (pressade)200g mjölkfritt margarin 1 stor chilifrukt (finhackad-vi tog med kärnorna också)3 cm färsk riven ingefära5 tomater (finhackade)2 msk kardemumma1 msk kanel2 tsk curry2 msk spiskumminLite salt1 msk chilipulver (om du vill ha starkt)3 tsk socker4 msk tomatpuré5 dl havregrädde1 dl naturell soygurtGör såhär:1: Smält margarinet i en stor stekpanna och stek gul lök, vitlök och alla kryddor utom chilipulver tills de mjuknat ordentligt.2: Tillsätt ingefära och hackad chili. Rör om och låt puttra i ett par minuter.3: Tillsätt tomaterna och komplettera eventuellt med lite mer smör, ska finnas lite vätska att puttra i.4: Tillsätt 1 dl vatten och ta ihopkoket från spisen. Häll över alltsammans i en skål och mixa jämnt med en stavmixer. Sila ned allt i en pannan igen, du ska erhålla en jämn matt sås som har den där "butter chicken"-looken.5: Tillsätt tomatpuré, chilipulver och växtgrädden. 6: Ta ut oumphen ur ugnen och lägg ned själva bitarna i pannan med såsen. "Klägget" i ugnsformen ska inte ned i pannan.6: Rör om och låt koka ihop i ytterligare ca 10 minuter. Komplettera med kryddor, smör och sötning efter smak. SERVERA MED NAANBRÖD, FÄRSK KORIANDER & BASMATIRIS! Vill ni ha receptet på naan-brödet också? Vi använde Zeinas recept även här, och bytte bara ut yoghurten mot soygurt, blev urgott!