CHAMPINJONSOPPA
När vet man att vinterfeelingen kommit på allvar? Jo, när man vaknar klockan nio på morgonen och ställer sig och lagar soppa till brunch. Inte våfflor, inte pannkakor, inte ens avokadomackor -utan en krämig svampsoppa! Gott var det iallafall, speciellt toppat med några goda, salta krutonger och lite persilja. Du behöver (2 port): 10 normalstora champinjoner (grovhackade)1 gul lök (hackad)1 stor vitlöksklyfta (pressad)5 dl vatten1 tärning grönsaksbuljong1 dl växtbaserad grädde2 msk iFracihe (eller motsvarande)2 tsk timjanSalt, vitpeppar2 tsk fryst örtblandning provencaleMatfettOm soppan önskas mer matig: 1 liten tetra vita bönorOm soppan önskas starkare: Lite färsk chili Gör såhär:1: Stek lök och vitlök på botten av en kastrull tills de mjuknat ordentligt. Tillsätt champinjonerna och rör om kontinuerligt tills även de mjuknat.2: Häll i vatten och buljong och låt puttra ett par minuter innan soppan mixas till önskad släthet med stavmixer. Om bönor tillsätts bör de också mixas ned.3: Häll i grädde och rör ned Ifraichen. Krydda efter behag och låt stå på medelvärme på platan till soppan fått önskad tjockhet.4: Servera med färsk persilja, Ifraiche, chili och krutonger.