Hemmagjort äppelmos!

Här om dagen när jag handlade så fyndade jag en sån där svinn-låda från Willys. En sån låda där dom sorterar bort lite fulare frukt och grönsaker och kan få köpa ca 2kg för 20kr I min låda fanns det bland annat massa äpplen. Perfekt, tänkte jag. Då blir det till att göra hemmagjord äppelmos!Bäst är om äpplena är mogna men inte övermogna. Var också noga med när du skalar dom att ta bort bruna fula delar. Jag vet inte om det påverkar hållbarheten men i receptet så påpekades att detta var viktigt. Jag hade drygt ett kilo äpplen (ca 1050g), men efter att jag skalat och kärnat ur dessa hade jag 958g. Meeen det är ju typ 1 kg som jag behövde till mitt recept så det blev perfekt.Sen fattades bara 1/2 dl vatten och 1/2 dl strösocker så kunde jag börja göra mitt mos. För att undvika att äppelbitarna blir bruna medans du skär upp allt så kan man lägga dom i kallt vatten.  Jag insåg för övrigt att min ''stora'' kastrull ändå va för liten så jag fick ta fram min mega-sopp-kastrull så jag kunde röra om bland bitarna. Äpplebitarna ska nu kokas upp tillsammans med 1/2 dl vatten. Dock inte på för hör värme så det bränns vid. Jag hade plattan på 4 men fick sänka till 3 när det kokat några minuter.När bitarna är mjuka och det börjar bli en mer enhetlig röra så hade jag i 1/2 dl socker och lät koka nån minut till. Sen hällde jag över hälften av moset till min mixer och körde det till en slät smet och hällde sen tillbaka i min ''stora'' kastrull som jag hade förut men som var för liten.Nu när allt är mos så är den kastrullen perfekt helt plötsligt haha. Jag rör om lite till och låter det småputtra på 2:an. Enligt receptet skulle det bli 5 dl. Det blev lätt mer än så. Bara den stora glasburken är ca 6 dl.Så jag skulle tro att det kanske blev typ 9 dl mos...(?) Med varsina etiketter och lite snöre så blev dom ju så himla söta tycker jag. Super enkelt recept som med de flesta sylter tycker jag. Det som tog tid var att föra iordning äpplena. Så kan du få hjälp med det så går det ju dubbelt så for!Men annars jättegott att ha på gröt, pannkakor, i hallongrottor, äppelmosbullar etc. Moset går dessutom att frysa in och ex ta fram i omgångar enligt recept.Hur länge dom håller var dock oklart. Men de brukar hålla minst 2 veckor i kylskåp för öppnad burk. (jag brukar dock uppleva att mina burkar håller mycket längre än så. Dessutom när det är riktigt socker i. Annat kan det vara om jag gjort sylt på dadlar istället för strösocker. Men det har ändå hållt längre än 2v.)