Hemmagjord riktig lingonsylt!
Hej igen och hoppas alla får en fantastisk start på det nya året! Jag tänkte passa på att göra lite lingonsylt av de lingon jag köpte till min pepparkakscheesecake (men som jag såklart glömde hemma i min egen frys på självaste julafton när jag skulle göra klart toppingen och fick använda mig av hallon istället). Det var ett super enkelt recept på 3 ingredienser som gav ca 2,5dl sylt (jag fick halvera eftersom jag bara hade hälften så mycket lingon hemma. Men det blev perfekt för mig som bara är en person och gärna vill hinna äta upp sylten också). Till 5dl sylt:500g lingon (jag hade 225g)1dl vatten (0,5dl)2 1/2dl strösocker (1dl) Men först och främst behöver burkarna destilleras. Detta gjorde jag på 200grader ca 15 min. Rekommenderat är 180 grader 30 minuter. Men jag kombinerade med ett annat bak som jag höll på med samtidigt.Metallocken la jag i en skål med kokande vatten i. Gummipackningar ska inte heller med in i ugnen, ta kokande vatten till dom också. Till själva sylten så ska lingonen ner i en kastrull och kokas tillsammans med vattnet i ca 10 minuter.Skumma av allt eftersom det bildas på ytan.Sen har du i sockret, jag tog hälften först och rörde om. Sen i med resten och rörde tills alla kristaller hade smält.När sylten va klar stängde jag av plattan och lät det svalna lite då även burken sylten skulle hällas upp i hade svalnat helt. Och häller jag vrål het sylt i en sval burk så är risken stor att det blir spänningar i glaset så det spricker och det vore ju väldigt synd. Så låt sylten svalna något eller se till att burken fortfarande är ganska varm så kan du hälla upp sylten direkt på burken och sätt på lcoket med en gång så bildas vakuum i burken.