Bönburgare från grunden!
Äntligen fick jag tummen ur att testa på bönburgare. Jag vet att jag åt bönbiffar på folkhögskolan för ett par år sedan för första gången. Och dom var SÅ goda. Har länge tänkt att jag vill prova men inte riktigt kommit till skott tidigare. Men så i förrgår sprang jag över ett recept på bönburgare och tänkte att det borde väl vara typ samma sak.Jag hade fått ett paket kidneybönor av mamma för ett tag sen. Dock torra så jag fick blötlägga dom i minst 12h först (det gör inget om dom ligger ett dygn heller. Ju längre dom får ligga ju kortare koktid läste jag att dom behöver).500g torra kidneybönor blir 1076g blöta, alltså typ de dubbla.Till receptet jag gick efter behövde jag 760g kokta kidneybönor. När jag hällt av vattnet från bönorna i ett durkslag och sköljt igenom dom, hällde jag upp dom i en kastrull och kokade i 2h…Dock nu när jag försöker hitta inlägget jag läste första gången om varför dom skulle koka så länge som 2h, hittar jag de konstigt nog inte längre. Däremot läser jag andra sidor som säger att de räcker att koka i 1h.Jaja, dom är redan kokade för länge sen nu så lite sent för mig nu. Men bra att veta till en annan gång. Själv tycker jag dom blev bra när jag mixat och fått ihop min smet. Så tillbaka till receptet.Jag skar upp 1/2 gul lök i fina bitar och 2 vitlöksklyftor likadant.Mixade ihop allt (använd gärna en matbredare. Dock har inte jag det, men i mixen fick jag ta de i omgångar vilket va lite bökigt för att få till en bra mos-liknande röra). När röran va klar la jag över den i en skål och körde resten med elvisp. Har du matbredare så fortsätt bara mixa i den.I med 1 äggvita (själv läste jag för fort då de bara stod ”1 ägg” så jag hade i gulan också och de verkar inte drabba resultatet negativt vad jag märkte.)Även 0,5 dl potatismjöl, 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar blandades ihop till en jämn röra. Enligt receptet skulle detta nu bli FYRA bönburgare. Jag fick ut ÅTTA… Tyckte mina va rimlig storlek på så jag körde på de dubbla. Dela upp smeten och rulla till bollar, lägg i pannan ihop med 1 msk olivolja och platta till dom så de blir biffar.Stek ca 2-3 min på varje sida. Jag hade plattan på 4. Jag serverade min bönbiff ihop med vanligt pulvermos och min hemmagjorda lingonsylt. Super gott! När solen gått ner och lampan över köksbordet inte lyser starkare så får jag bju på en mörk bild av en god tugga!Färgen av kidneybönorna är ju väldigt tilltalande iaf, när biffen får samma färg som riktigt kött. Det går också att ha bönburgaren i hamburgerbröd. Jag testade att göra detta paketet som jag köpte för ett tag sen på Willys. Det va väldigt enkelt med färdig mjölmix, det tog ganska lång tid bara eftersom de ska jäsa så länge i två omgångar. Så de tog ungefär 1,5h för bara bröden. Sen är de enkelt att bara frysa in och tina fram när du är sugen på en burgare!Receptet som även visar hur du gör egen tomatsalsa och parmesanaioli kan du läsa HÄR! Till detta behöver du bara köpa till 1 pkt jäst för bröddeg, margarin eller olja, och vatten hoppas jag du har i kranen.(+ 1 ägg & 2 msk mjölk till penslingen)Du behöver bara 1/2 jäst (25g), detta blandas med 1,75 dl vatten tills jästen löst upp sig helt.Smält 50g smör eller 2,5 msk olja (ex: raps/oliv) och häll ner i vattnet med jästen.Blanda ner hela mjölmixen och låt knådas 10 min i bakmaskinen eller 15 min för hand.När degen är klar ska den jäsa under handduk i 25 min. Ta sen ut degen på bordet, knåda lite till och rulla sen till en korv. Dela den i 6 bitar. Rulla vardera till en boll och lägg på bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 45 min under handduk.Sätt ugnen på 225 grader, över och undervärme.När dom är klara penslas dom med 1 ägg som vispas upp med 2 msk mjölk.Att dekorera med vallmofrön är frivilligt. In i ugnen 10 min, eller tills dom fått färg.Avnjut med ex pommes vid sidan av.