7 dec: apelsinmarmelad!
Dagens lucka blir ett till recept, och denna gången på hemmagjord apelsinmarmelad! Fullständigt utan konserveringsmedel och annan okänd skit haha… Till 3dl (mängden i en glasburk som bilden ovan visar)så behövs:- 250g apelsiner (ca 3st)- 250g syltsocker (jag använder vanligt strösocker, vilket bara ger marmeladen kortare hållbarhet)- 15g citronsaft (ca 1/2 citron)- Skalet av apelsinen och vatten till kokning av skalet senare.Börja med att skölja apelsinerna noga då skalet är besprutat och vi ska använda det i marmeladen.Sen skalas apelsinerna, jag använde vanlig skalare och det blir tunna bra skivor då.När skalet är borta skärs allt vitt kött bort så apelsinen är ”ren” från vitt.Sen skärs bitarna i ca 1cm bitar.Lägg bitarna i en kastrull ihop med socker och citronsaft och låt de stå tills senare.Koka upp vatten till skalet. När vattnet kokar läggs apelsinskalen i 1 min. Sen tog jag upp det och la i ytterligare en minut (för att det stod så i receptet, men helt ärligt tror jag det kunde legat 2 min med en gång).Sen hälls skalen i en sil för att få bort allt vatten.Jag lägger skalen på skärbrädan och drar med baksidan av kniven så det vita försvinner.Med en annan kniv hackar jag sen upp skalen till strimlor. Men jag ångrar att jag inte rev skalen istället för det blev lite tuggmotstånd i bitarna vilket jag inte är så mycket för. Till viss del men hade vart bättre om skalet blev mjukare isåfall. jag hade som tur va inte i allt skal, jag hade gärna halverat mängden skal igen för att det blev för mycket för min smak. Något som inte stog i receptet men som jag gjorde det va att mixa bitarna i en mixer lite då jag tror jag skar lite stora bitar (mina va kanske 1,5cm när dom skulle vara 0,5-1cm).Det blev bra tyckte jag att mixa, gjorde nog inte nån försämring iaf!Koka försiktigt på medelvärme 20-30 min. Min spis va perfekt på 4an och efter att det fått koka 20 min sänkte jag till 3an.Marmeladen ska nå 106-108 grader. Eller så gör du ett test med en kylskåpskall tallrik som du brer en sträng marmelad på och flyter det ihop helt igen på tallriken så är den inte klar, fortsätt koka tills den gör ett ”spår” på tallriken. Under tiden marmeladen kokar destilerar jag burkar i min ugn. In med glasburk på 100 grader minst en halvtimma. Lägg locket i en skål och häll kokande vatten över. Lock i ugn kan börja smälta om det har lim/plast på insidan metallocket. När allt är klart så hääll upp sylten i VARMA burkar så spricker inte glaset.Och i receptet jag följde skulle man ställa burken upp och ner för att skapa vakuum. Men det gjorde istället att glaset ser kladdigt ut på insidan. Så nästa gång kommer jag hoppa det steget så ser det lite fräschare ut.Låt iaf burken svalna innan den ställs i kylen. Testade på bakat tunnbröd som jag och mamma gjorde för ett tag sen. Den vart jättegod förutom att jag tyckte det blev för mycket apelsinskal. Så för att den ska passa mitt tycke kommer jag banta ner mängden skal, riva istället för att skära det i strimlor + inte vända burkarna upp och ner vid nedkylning. För övrigt var detta aningen mer komplicerat är att göra sylt, men just för proceduren med skalet antagligen. Men absolut värt och jättegott förutom min lilla kräsna recension dårå haha.😉