6 dec: nyttigare lussekatter!
Jag vill börja med att tacka för tips på inlägg ni skulle vilja se mer av! Jag uppskattar det jättemycket för då känns det som att jag kan inspirera fler när jag vet vad andra förutom jag själv gillar att se.Idag blir det lussekatter utan margarin, vetemjöl och vanligt socker!Istället använde jag:50 g jäst 1 dl kokosolja5 dl mjölk (jag använde havredryck, funkade utmärkt)2 påsar saffran (à 1/2 g)2 dl rörsocker (eller kokossocker)1/2 tsk saltca 13 dl siktat dinkelmjöl (13 dl motsvarar ca 715 g)Själv råkade jag köpa DURUMvetemjöl... Men jag läste att det som skiljer är att durum kan behöva knådas längre och vara mer svårarbetad och passade bättre till om man gör egen pasta till exempel. Men helt ärligt så arbetade jag inte degen längre än med vanligt vetemjöl så jag tror inte det spelar så stor roll.Till pensling och topping hade jag 1 rått ägg, russin och pärlsocker (kan uteslutas såklart).Till att börja med värmde jag kokosoljan och havredrycken till fingervarmt. Jästen smular jag i en stor skål. Jäst för söta degar eftersom det är bullar vi ska baka. Ett litet knep jag lärt mig är att blanda jästen med sockret! Då ''äter'' dom på varandra och smälter samman. Sen häller jag på vätskan och tillsätter min saffran (tur den är billig i år då kan vi köpa på oss till nästa år. Saffran håller utan problem ett år). När sockret och jästen smält helt är det dags att blanda ner det två sista sakerna, mjöl och salt!Jag hade i ca 650g och strödde lite extra mjöl på toppen. Skulle tipsa om att ha i nästan 700g iaf. Degen ska nu ocksåå knådas innan jäsning (vilket jag missade haha, jag körde bra med degvispar men den va bra att arbeta med senare ändå).Degen ska jäsa i 30 minuter under handduk. Jag brukar ställa min deg på ett lite varmare ställe (på spisen över påslagen ugn eller i skafferiet med stängd dörr). Se till att INTE ha några fönster eller dörrar öppna vid jäsningen. Det får inte bli drag i rummet, det förstör jäsningen. Den färdiga degen vänds ut på mitt mjölade (durumvete) bord. Knåda degen ytterligare och jag fick ha mer mjöl och arbetade tills den kändes bra (inte klibbade fast i bordet men heller inte blev så torr att den skrynklar sig/spricker).En sats ger ca 30 bitar. Jag fick ut 27st. Men ett tips för att veta ungefär hur stora bitar som blir lagom att skära är att exempelvis i detta fallet delade jag degen på hälften först, dvs varje bit ska försöka bli 15 bitar. Så jag försökte dela in degen i 3 lika stora delar och sedan skära 5+5+5.Alla bitar rullar jag till bollar och rullar sedan ut var och en till långa korvar som jag snurrar ihop. Första plåten blev hederliga lussekatt-formade, men sen kan det alltid vara lite kul att göra lite andra former.Låt bullarna ligga och jäsa ytterligare 30 min under handduk medan ugnen sätts på 225 grader (över & undervärme)När dom jäst klart penslar jag försiktigt med mitt ägg som jag vispat upp med ca 1/2 msk vatten.Penslar man för hårt och hastigt så brukar mina jästa bullar pösa ihop som en säck och bli fula.Jag penslade bullarna utan pärlsocker EFTER dom varit i ugnen och dom med pärlsocker INNAN ugnen. Det går alltså att göra vilket som.Jag skulle säga att efteråt är lättare så dom inte råkar säcka ihop, men dom som jag valde att ha pärlsocker på behövde jag något att klistra fast sockret med innan.In i mitten av ugnen minst 8 min (skulle nog våga säga 10 min, men själv hade jag dom inne i 8). Låt bullarna svalna på ett galler med handduk över sig och låt sedan en eller två små guldbullar trilla in i din mun! Receptet hittade jag hos ICAs egna jul-recept.