24 dec: pepparkakscheesecake!
Dagen till ära, på självaste julafton vill jag bjuda min familj på pepparkakscheesecake! Låter det inte magiskt gott? Till detta behövs följande Pepparkaksbotten:300 g pepparkakor150 g smör Cheesecakefyllning:300 g vit choklad600 g färskost2 dl strösocker2 dl vispgrädde Salt kolatopping:1,5 dl strösocker2 msk vatten1,5 dl vispgrädde25 g smör0,5 tsk flingsalt Dekoration:0,5 dl frysta lingonflingsalt Steg ett: smula pepparkakorna fint ex i en mixer.Smält smöret i en kastrull, ha ner smulorna och rör om tills jämnt.Klä en rund form (ca 24cm/diameter) i bakplåtspapper och ha ner pepparkaksbottnen. Pressa smulorna så det blir kompakt och då håller bottnen ihop bättre när den delas. När första lagret är gjort ställs formen in i kylen medan det andra lagret görs. Då börjar jag med att smältas chokladen över vattenbad. Vit choklad ska smältas försiktigt på låg värme. När de gäller vit choklad tycker jag vattenbad är bättre än i mikron, då är de lätt att chokladen värms för fort och blir tjock och klumpig istället. Så låt de hellre ta lite tid på typ treans värme så smälter den lagom fort. Sänk till ettan eller stäng av när nästan all choklad är helt smält. under tiden chokladen svalnar så tar jag fram skålar och vispar grädden till mjuka toppar i den ena. I den andra skålen blandas strösocker ihop med färskosten tills sockerkristallerna försvunnit helt. Här gjorde jag en tabbe. Jag köpte bara 300g Philadelphia när jag skulle ha 600g.Vad gör jag nu tänkte jag när jag stod i köket mitt uppe i receptet och dessutom smält choklad som jag inte kunde lämna.Jag fick helt enkelt improvisera och chansa på att fylla ut med 300g turkisk yoghurt. Jag smakade lite på smeten och vet ni vad, det smakade som cheesecake ändå så det gick nog alldeles ypperligt.Tänk vad misstag kan lära! När jag låtit chokladen svalna medan jag vispade de andra och jag kunde hålla i stål-byttan utan problem, så tänkte jag att nu borde jag våga hälla i den i färskostblandningen.Jag insåg alldeles för sent att de gick ju inte då chokladen stelna direkt och trots vispen på högsta typ så gick det inte att rädda genom att ”finfördela” chokladbitarna….Så den blev grynig, men jag hoppas inte de stör för mycket när den skärs upp sen.Sist hade jag i grädden och blandade samman allt. Ta ut formen ur kylen och fyll upp med cheese-krämen, ställ in i frysen i minst 4h efteråt. kolatoppingen rekommenderades att läggas på ungefär samtidigt som kakan skulle serveras. Ta ut kakan ur frysen och ställ i kyl medan du gör kolan sen.Koka samman socker och vatten först. Själv va jag lite för snabb med att ha i grädden innan sockerblandningen var färdig, dvs den va inte så gyllenbrun som den skulle varit men jag va rädd för att råka bränna sockret så då blanda jag ner grädden. Vad resulterade mitt misstag med? Förutom att kolan blev lite svår att skära igenom när den väl stelnat på kakan så va smaken bra och den höll även formen och flöt lyckligtvis inte iväg från kakan haha.Sockret + vattnet skulle bli gyllenbrunt och alltså kokas på hög värme innan grädden skulle i. När kolan värmts upp till 110 grader så stäng av plattan och flytta kastrullen till sidan. Rör ner margarinet & flingsalt och låt kolasåsen svalna helt innan den bres ut över kakan.Dekorera med lingon och flingsalt. Jag tog hallon då jag glömde lingonen i min egen frys men som tur hade mamma iaf frysta hallon hemma.(Kolla videon längst ner i inlägget där visar Camilla hur allt görs rätt). Kakan blev god, men inte alls så fin som Camilla Hamids haha! Jag får nog försöka mig på den fler gånger innan jag lyckas helt. Men absolut kul att få smaka för den va väldigt god tycker jag. Nu vill jag bara önska alla en riktigt god jul!Bättre sent än aldrig! Ta hand om er och varandra… ♥️