16 dec: saffrans-knäck!
Yes då vad det första gången jag gav mig på att göra knäck alldeles själv. Ouff säger jag dock!Det var inte lätt att hinna fota samtidigt heller.Och tänker ni göra knäck själva någon gång så är mitt hetaste tips att ställa ut knäckformarna INNAN smeten är klar för det stelnar såååå fort vilket jag egentligen visste men glömde eftersom jag alltid gjort detta med mamma innan och då hinner jag ställa ut formarna medan hon häller upp smet..Men men, det hjälper inte att se det som ett misstag utan ta det som en lärdom!Vad jag såg när jag googlade knäckrecept var att det går att göra på flera olika sätt.I receptet jag använde så skulle jag ha:2 dl vispgrädde (jag köpte fel i affären dock så fick bli gourmet haha)1 dl ljus sirap3 dl strösocker50g margarin0,5g saffranSmeten räcker till 50+ st Det stod att jag skulle koka samman allt i en kastrull så jag började med att smälta smöret och hade sen i resten av ingredienserna. Dock inte saffran!! Nu skulle knäcken koka 20-30 minuter och komma upp i 140 grader.Tyvärr kan jag inte riktigt lita på min termometer då den ibland tyckte det va 112 grader och ibland 138... Så det slutade med att jag förlitade mig på ''kultestet'' istället. Då tar jag ett glas med kallt vatten och droppar i lite smet. Du ska kunna plocka upp det med fingrarna och rulla det till en boll.Jag läste ett bra tips på hur man kan tänka;122-125° för mjuk knäck140-145° för hård knäck som är lite sega i mitten155-160° för karamellfast knäckHar du ingen termometer och går på kulprov som jag så kan du tänka såhär;Om smeten flyter ut så har den inte kokat tillräckligt längeGår den att forma till en kula är knäcksmeten färdig.Om massan går att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola.Om smeten genast stelnar och går att bryta är den karamellfast. När knäcken kommit upp i temperatur stängde jag av plattan och lät smeten svalna bara liite tills den blev slät och inte bubblig när jag rörde i den. Då blandade jag ner saffranen och hällde upp en del av smeten i en liten mjölkkanna (det var det enda jag hade hemma som gjorde det möjligt för mig att hälla så jag kunde pricka den lilla knäckformen) så jag fick fylla på den 3-4 ggr och då hann också smeten svalna fortare.Det var också heeelt omöjligt att hinna få med vad jag gjorde på bild under dessa stressiga steg haha... Eftersom smeten hann stelna innan jag fick hällt upp allt så chansade jag och hällde de på bakplåtspapper som jag bredde ut med slickepott och ställde in i kylen så det skulle stelna mera.Min tanke var ju att jag skulle kunna BRYTA bitar av detta sen. Dock blev inte riktigt min knäck sådär mellanhård som jag trodde efter kultestet utan fick en mer fudge-liknande karaktär. Men det gjorde inget, jag ändrade plan och skar långa strimlor som jag la dubbla och rullade in i bakplåtspapper så det blir lite saffranskola typ istället. Tur hade jag att smaken blev god åtminstone när konsistensen inte blev som planerat.Nu året resten in i frysen fram tills julafton!