15 dec: havrepastej på danskt vis!

Idag blev det till att testa att göra ett recept på havrepastej.Jag har alltid älskat leverpastej och det kan jag verkligen sakna ibland eftersom jag inte äter det längre. Jag har provat vegansk pastej gjort på svamp i affären, den är god men inget slår leverpastej ännu.Så därför blev jag extra taggad när jag såg att det inte var så svårt att göra pastej själv. Ingredienserna jag använde till detta var:(receptet ger 6-8 portioner) 1/2 gul lök1 msk rapsolja2 dl vispgrädde (havregrädde för veganskt alternativ)1 dl havregryn1/2 dl ströbröd25 g jäst (jag hade en fryst färsk jäst för bröddegar)1/2 tsk kinesisk soja1/2 tsk salt1/2 tsk torkad mejram1 krm mald kryddpepparvitpeppar (hade jag ej hemma) Steg 1 var att hacka löken till små bitar och fräsa i pannan ihop med oljan tills den blivit lite genomskinlig. Steg 2: låt löken svalna, jag la i den i en skål och sedan blandade jag med de torra ingredienserna (havregryn, kryddor, ströbröd och jästen).Och sedan hällde jag i de våta (grädde & soya)Eftersom jag sprang på en nedsatt grädde så valde jag att ta den istället för havregrädde som det egentligen stod i receptet.I skrivande stund står pastejen och svalnar och jag har inte hunnit smaka den en, men jag tror det går minst lika bra med vilken grädde som helst!?(Rätta mig gärna om jag har fel i mina tankar). Blandar ihop allt till en jämn smet och förbereder ugnen 175°C på  över och undervärme. Nu skulle smeten ner i en folieform som rymmer 5dl. Mina rymmer 8 så jag hade en tanke om att knö ihop det på ena sidan så limpan skulle bli rätt tjocklek....Hur smart tror jag att jag är egentligen... Det är väl klart att den FLYTER UT. Men resultatet känns lovande ändå. Jag ska smaka på den i slutet av inlägget! Efter 55 minuter i ugnen tog jag ut den. (Tiden va ca 1h men eftersom min va tunnare och den såg klar ut så chansade jag på att den skulle bli bra).Jag lät den först svalna ute på gallret. Sedan la jag stanniol  som lock och ställde i kyl tills den svalnat helt.Konsistensen kändes bra, kanske att den blev lite torr? Dock va den inte torr i smaken liksom utan faktiskt riktigt god. Jag valde också att äta den ihop med vinbärsgelé, gurka och rostad lök på min smörgås.God krispig yta på pastejen och smakade absolut gott. Nästa smörgås ska jag nog skippa smöret på, det tog över lite i bakgrunden men skulle verkligen rekommendera att testa själv.Vill du läsa original-receptet så hittar du det HÄR.