14 dec: marsipanfigurer!
Ännu en dag där tiden nästan inte räcker till, men tillslut fick jag en lucka till att göra lite marsipanfigurer.För alla som gillar marsipan så är detta ett dunder-tips att antingen ställa fram på julafton eller kanske ge någon marsipanälskare detta i julklapp! ;)Jag rekommenderar att om du ska hålla på med marsipan så ha handskar på dig. Det ser trevligare ut om det inte är fingeravtryck på marsipanen. Några figurer tryckte jag ut med pepparkaksformar, det gick hur bra som helst. Men de flesta gjorde jag för hand. Jag googlade upp lite inspiration först men gick sen bara på känsla och fantasi. När gubbarna är klara är det valfritt att doppa dom i choklad. Godast tycker jag är mörk choklad, men det är ju en smaksak.När du värmer choklad (speciellt i mikro!) så tänk på att inte värma för fort. Ha lägre värme och ta ut och rör om flera gånger för det kan hända att chokladen bränns annars. Extra viktigt är det med VIT choklad, den får INTE värmas för fort eller för varmt då klumpar den sig direkt. Så vit choklad är väldigt känslig. Testa dig fram med någon ruta först och se hur chokladen beter sig. Doppa hur du vill och ställ sen in allt i kylen. Ha gärna plastfolie på botten av fatet annars kommer chokladen fastna i porslinet.