12 dec: sockerfri hallonsylt med chiafrön!
Det absolut första jag gjorde innan jag drog igång sylten var att desinfektera mina glasburkar.Detta har jag pratat om innan men jag drog på ugnen till 200 grader där burkarna fick stå ca 30 minuter för att garantera till 110% att inga bakterier fanns kvar på.Papperslappar fick jag inte bort, men jag hade koll så dom inte skulle börja brinna eller liknande. Men det verkade gå bra ändå. Locken la jag i kokande vatten i två omgångar också för säkerhets skull. När allt väl är desinfekterat sen så är det jätteviktigt att inte ta på insidan av burkarna eller locken utan helt rena händer, helst inte pilla på insidan över huvudtaget. Detsamma gäller sylten, det får inte vara bakterier i sylten! Med andra ord, vill du provsmaka så byt till en ny sked sedan så du inte tillför några bakterier som sedan frodas och minska hållbarheten på din sylt sen.Mer information finns på denna sidan receptfavoriter.se (sterilisering av burkar och flaskor) Nu till själva syltens ingredienser:3-4 mjuka, urkärnade dadlar, mosade (jag har dadelmassa)1 dl vatten250 frysta bär (hallon, jordgubbar, blåbär, björnbär eller vinbär)2 msk chiafrön0,5 tsk Smaksätt gärna med mortlade kardemummakärnorSom ovanstående redan svarat på så går det alltså bra med vilka bär som helst, men jag valde att göra just hallonsylt. Börja med att koka upp vattnet och dadlarna tills dadlarna löst upp sig. Tillsätt sedan bären (är dom frysta så låt dom tina framme en stund innan du börjar så tar det inte lika lång tid för bären att lösa upp sig under omrörning.När bären är i, rör om och koka upp igen. Tillsätt slutligen chiafröna och blanda väl tills allt ser ut som en sylt ska, personligen föredrar jag små bitar bär i min sylt så jag såg till att alla bär var upplösta innan jag stängde av plattan (med kastrullen kvar på) innan jag rörde ner den sista ingrediensen som egentligen mest är en smaksak. Så vill du så har du även i kardemumma. Jag tog hälften av vad receptet säger... Innan sylten hälls på glasburkarna så är det jätteviktigt att burkarna får svalna en stund när de kommit ut ur ugnen. Detta insåg jag nu när jag skulle göra sylt helt själv...(syltade med klassen senast och då fick jag inte till mig att burkarna skulle ha svalnat innan, trodde de skulle vara varma eftersom sylten är varm när den hälls på)... Detta resulterade i att min stora glasburk SPRACK.... Men nu har jag lärt mig av mitt misstag och delar det med er också så inte ni ska göra samma miss. Detta stog inte i receptet jag följde så det är lätt att vara efterklok nu. Men men det är inte hela världen, det kostade en glasburk men däremot så fick jag en ny kunskap i gengäld.Den lilla klarade sig i alla fall och jag ser fram emot att få smaka av detta. Men först ska den stå i kylskåpet i upp till 5 dagar enligt receptet. Jag länkar till receptet där du även kan läsa ett recept på egen Kesofrutti som sylten rekommenderas att ätas ihop med.blogg.ostenssons.se/sockerfri-hallonsylt-med-chiafronLycka till!