18 timmar surdegsbröd

3 1/2 vatten500 g vetemjöl1 tsk färsk jäst (1/2 tsk torr jäst)1 1/2 tsk saltRör ut jästen i rumsvarmt vatten, tillsätt vetemjöl och salt i en stor bunke. Blanda allt till en kladdig och lös deg.  Täck med plastfolie och låt stå och jäsa i rumstemperatur i 18 timmar.Häll upp degen på ett mjölat bakbord och strö mjöl över degen och vik degen 1 till 4 gånger med mjölade händer. Täck plastfolie och låt vila i 15 minuter. Forma snabbt och varsamt till en oval form. Strö rikligt med vetemjöl eller majsmjöl på ett bakplåtspapper, lägg brödet med den skarvsidan ner på bakplåtspappret. Strö över med lite vetemjöl och lägg en köks duk över och låt jäsa i ca 1 timma. Jag har använt mig av en lergryta för att grädde brödet i. Lägg ler grytan i kallt vatten. Ställ grytan i ugnen på 225 c i ca 15 min.Ta ut ler grytan och lägg över brödet med bakplåtspappret i grytan se till att bakplåtspappret hamnar lite utanför locket för att lättare ta ut brödet. Grädda brödet i 250 g i ca 30 minuter med lock ta av locket sedan och grädda ytligare 15 minuter till brödet är fint gyllne gräddat. Låt Kallna på ugns galler.