Sirapslimpa

4 limpor Ingredienser 2 pkt jäst 1 l mjölk 100 gr smör eller margarin 4 tsk salt 2 dl ljus brödsirap (jag tog vit sirap) 1 msk anis 1 msk fänkål 17 dl rågsikt ca 10-13 dl vetemjöl Pensling   varmt vatten + sirap     Gör så här:   Smält fettet och häll i mjölken och värm till 37 gr. Rör ut det smulade jästen i degspadet.   Tillsätt salt, sirap, kryddor, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Jäs ca 30 minuter.   Tag upp degen på mjölat bakbord. Knåda och dela den i fyra delar. Forma dessa till avlånga limpor eller använd brödformar. Lägg dessa på bakplåtsklädd plåt (om du inte använder formar förstås). Jäs ca 30 minuter.   Grädda limporna nederst i ugnen i ca 30-40 minuter. Pensla dem med sirapsvatten och låt dem kallna på galler under bakduk. Limporna går bra att frysa.