Saffransbutterkaka med mandelmassa
Recept 1st ½ g saffran + 1 tsk strösocker 2½ dl mjölk 25 g jäst 1 krm salt 3/4 dl strösocker ca 6-7 dl vetemjöl 75 g smör, rumsvarmt Fyllning 75 g smör, rumsvarmt 100 g mandelmassa riven Garnering 1 ägg pärlsocker Gör så här 1. Mortla saffranet med sockret i en skål. 2. Värm mjölk till 37 grader och smula ner jästen i en bunke och häll över mjölken, blanda tills jästen löst upp sig. Tillsätt saffranet, salt, socker och mjöl, lite i taget. Arbeta sist in smöret i degen och arbeta den i ca 5 min. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. 3. Kavla ut degen till en rektangel, ca 25 x 50 cm. 4. Fyllning: Bred ut smöret på degen och strö över mandelmassan . Rulla ihop degen från långsidan. Skär rullen i 10 lika stora bitar. 5. Ställ degbitarna med snittytan uppåt i en smord form med löstagbar kant, ca 24-26 cm i diameter. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader 6. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25-30 min. 7. Låt kakan kallna Receptet har jag fått av : www.katarinaninnajohansson.blogg.se Sök bloggar på Få fler besökare till din blogg med Hittabloggen