Saffransbullar med vaniljsmörkräm
Ca 30 st50 g jäst6 dl mjölk, fingervarm2 påsar saffran (1 påse funkar också beroende på hur mycket saffranssmak man vill ha)150 g smör, rumsvarmt¾ dl strösocker1 ägg½ tsk salt½ tsk kardemummakärnor, mortlade15–17 dl vetemjölFyllning75–100 g smörca 1 dl strösocker4 msk vaniljsockerGarnering:1 äggpärlsockermandelspånGÖR SÅ HÄR1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.2. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.3. Fyllning: Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av strösockret och vaniljsockret.4. Rulla ihop degplattan till en rulle.5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.6. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.8. Strö över pärlsocker och mandelspån. Upprepa från punkt 2 och gör likadant med den andra degbiten.9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler.www.tidningenhembakat.se