Rosenbröd
Här kommer ett recept på rosenbröd som jag har använt sen jag gick på högstadiet! Receptet hittade jag i vår hemkunskapbok. Jag har gjort om receptet så därför är måtten lite konstiga. Det blir ca 50 st och de ska gräddas i 250 gr ca 5-10 minuter! 12 dl vatten 12 msk olja 3 tsk salt 3 pkt jäst 2.4-3.6 l vetemjöl eventuellt vallmofrön Sätt ugnen på 250 gr Häll fingervarmt vatten, olja och salt i en skål Smula i jästen Tillsätt 2.4 liter vetemjöl Arbeta degen med en träslev eller en hushållsassistent Tillsätt om det behövs mera mjöl Fortsätt att arbeta degen så den blir smidig och släpper skålen Låt gärna degen jäsa i skålen under en bakduk ca 15 minnuter men den kan också bakas ut direkt! (Det gör jag alltid) Smörj en plåt eller använd bakplåtspapper Dela degen i fem delar Rulla ut varje deg till en längd Dela längden i tio lika stora delar Rulla varje del till en bulle och ställ på plåten Jäs brödet ca 15- 30 minuter Pensla bullarna och strö ev på vallmofrön Grädda brödet ca 5-10 minuter tills de har fått färg Tag ut brödet och låt det svalna på ett galler