Röda vinbärsgélé

Ingredienser till Vinbärsgélé på vita, röda eller svarta vinbär 1 liter vita, röda eller svarta vinbär 1 dl vatten 9 dl socker per liter silad saft från vinbären/ eller använd syltsocker om du ska spara gélén länge ev 1 tsk pektin eller melatin Tillagning: Rengör och stelilisera burkar. burkar direkt från diskmaskinen är tillräckligt rena Skölj bären. släng ev dåliga bär. Det är inte så noga då alla bär ska mosas ihop, kokas och silas. kvistar kan därför vara kvar. Lägg i en kastrull och tillsätt vattnet. Koka upp och mosa gärna bären med tex en potatisstöt så de saftar sig. Mosa någon minut. Sätt upp en silställning med silduk eller sätt fast en silduk, tunn kökshandduk eller gasväv med gummiband runt en bunke. Låt saften rinna av , låt svalna något och mosa eller krama försiktigt ut så mycket saft du kan. Denna sista saft innehåller mycket pektin så få ut så mycket som möjligt. Mät upp saften, notera hur mycket saft du har och häll över i en kastrull. Tillsätt 9 dl socker per liter saft till kastrullen. koka upp saften med sockret under omrörning tills sockret löst sig. Har du använt väl mogna vinbär så tillsätt pektin eller melatin. Följ paketet. Rör ut pektinet eller melatinet  i någon msk socker och rör sedan i litet i taget i vinbärssaften. Är du osäker på om vinbärssaften kommer att stelna till gele kan du göra pektinprovet enligt följande: Ta en msk gele på en tallrik och kyl. Kan du sedan dra ett streck som inte flyter ihop är gelen tillräckligt fast och klar. Koka annars några minuter till och testa igen. Är det ännu löst så tillsätt pektin enl paketet. Brukar vara ca 1 tsk per liter. Blanda först pektinet i ett glas med litet av saften. Häll upp gelen på välrengjorda burkar. Svalna något och sätt sedan på lock. Förvara gelen mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.