Rågsiktskakor
4 st 5 dl mjölk 50 gr smör eller margarin, rumsvarmt eller ½ dl flytande 1 pkt jäst ½ dl sirap 1½ tsk salt 750 gr (ca 1,4 l) Rågsikt Ev brödkryddor ( 2 tsk anis och 2 tsk fänkål eller 1 msk malda pomeransskal) Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt) Smula ner jästen i en degskål. Häll över mjölken och rör om tills jästen har lösts sig. klicka i matfettet och tillsätt salt, sirap och kryddor. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka ej måttet. Tillsätt mjölet men spar 1 dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, ca 3 minuter med maskin eller ca 6 minuter för hand, tills den känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt med en bakduk till dubbel storlek ca 40 minuter. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i fyra delar och forma dem till runda bullar. Kavla eller platta ut bullarna med mjölad hand till runda kakor, ca 15 cm i diameter. Tag ev ut hål i mitten. Lägg kakorna på smorda eller bakplåtsklädda plåtar och nagga dem med en gaffel. Låt kakorna jäsa under bakduk ca 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader. Om det är varmluftsugn 200 grader Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk. Sök bloggar på Få fler besökare till din blogg med Hittabloggen