Porterstek
1.5 kg fransyska1 flaska porter eller mörkt öl1 dl outspädd svartvinbärssaft1 dl kinesisk soja1 tsk timjan10 st enbär0.5 tsk svartpepparkorn2 st köttbuljongtärningar2 st vitlöksklyftor1 stor gul lökHäll porter, svartvinbärssaft och soja i grytan. Lägg i kryddor, buljongtärningar, ituskurna vitlöksklyftor samt löken delad i stora bitar.Låt detta koka upp. Lägg i köttet. Lät alltsammans sakta koka/sjuda under lock. Stick i termometern i köttet. När termometern är 75 grader efter ca 1.5 - 2 timmar tas grytan från plattan. Låt steken ligga i skyn 20 minuter innan den skäres upp.Sås:Tillreds av ca 8 dl sky från stekgrytan ( Det var inte så mycket kvar i min gryta så jag fyllde på med lite vatten)5 msk vetemjöl redes ut i vatten och vispas sedan i skyn. 2 dl grädde vispas i skyn (ev mer)Kokas i tre till fem minuter.Serveras med kokt potatis, grönsaker, sallad och gelé!Supergott!