Polarkakor
ca 20 st 50 gr smör eller margarin 5 dl vatten 50 gr jäst 3 msk ljus sirap 1 tsk salt ca 16 dl rågsikt Gör så här: Smält matfettet, tillsätt vattnet och värm allt till 37 grader Smula ner jästen i en bunke (el assistent) och lös upp den med lite av vätskan. Blanda i resten av spadet tillsammans med sirap och salt. Tillsätt det mesta av rågsikten och arbeta degen blank och smidig. Degen ska släppa bunkens kanter när den är färdigarbetad. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 275 grader. Lägg bakplåtspapper på flera plåtar. dela degen i ca 20 st jämnstora bitar. Trilla till runda bollar och kavla ut dem till rundlar, ca 10-12 cm i diameter, på lätt mjölat bakbord. Nagga rundlarna och lägg dem på plåtarna. låt jäsa under bakduk i ca 10 minuter. Grädda bröden mitt i ugnen i 3-5 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.