Pitabröd

Idag blev det ytterligare en dag för bakning här hemma! Vädret är inte det bästa men jag försöker att använda semestern till att inte bara baka utan att även röra på mig så mycket som möjligt! - oavsett väder! De senaste veckorna har det blivit ca en mils powerwalk uppdelat på två gånger per dag, morgon och kväll. Det är verkligen skönt för kroppen! Jag märker också att orkar mer vilket ju faktiskt är syftet med det hela + att vågen visar - 10 kg sen första maj! MEN det är viktigt att unna sig lite av det goda också! En glass på smultronstället i söderköping tex var inte fel häromveckan!!   Men idag kom det där suget att vilja baka något igen! Jag gjorde en sats med grötbullar, de som redan finns här på bloggen sen provade jag på att göra pitabröd för första gången! De blev jättefina! Har inte smakat dem än för de ska in i frysen tills den dagen då vi smaskar på tacos nästa gång! dessutom blev det en plåt med brownies som innehåller både mörk och vitchoklad samt olika sorters nötter!   Här kommer receptet på Pitabrödet!!!   Till 16 bröd 6 dl ljummet vatten 50 gr jäst (1 pkt) 1 Msk salt ½ dl neutral olja (jag tog rapsolja) 12-14 dl vetemjöl   Gör så här:   Smula ner jästen i degbunken/assistenten Tillsätt Vattnet, oljan och saltet och blanda tills jästen löst sig Tillsätt 12 dl vetemjöl och kör på full fart . Ta ev i mer mjöl. Degen ska bli som en degkula som far runt i maskinen. Ta upp degen på bakbordet, täck med en handduk och låt jäsa i ca 30-40 minuter. Knåda lätt och rulla ut till en längd och dela denna i 16 ungefär lika stora bitar. Platta ut bitarna med handen eller kavla ut dem till ganska tunna runda bröd 8ca 10-12 cm i diameter). Lägg dem på bakplåtspapper. Låt jäsa ca 30 minuter. Värm ugnen på 250 grader och ställ in en tom bakplåt och låt den bli het. Ta fram den heta bakplåten och lägg 4 av bröden direkt på plåten. Detta gör att brödet blåser upp sig fint. Observera att brödet ska inte vara i ugnen med bakplåtspapper utan direkt på plåten!! Grädda ca 5-7 minuter högt upp i ugnen. Brödet ska bara få lite färg.   Brödet går bra att frysa.