Örtbröd i långpanna
Det här behövs till ca 20 bitar. Jag gjorde dubbelsats till en stor (ugns) långpanna (då blir det ju givetvis fler bitar). De blev höga och lätta att dela. Men vill man ha dem mindre så gör man nog efter receptet! 50 gr jäst 7 dl ljummet vatten (37 gr) ½ dl olivolja 1 tsk salt 3 msk hackade örter, tex timjan, basilika och dragon 11-12 dl vetemjöl ca 1050 gr Gör så här: Finfördela jästen i en bunke. Häll över det ljumna vattnet och rör om tills jästen lösts. blanda i olja, salt och örter. Arbeta in mjölet ordentligt med vispens degkrokar eller hushållsmaskin till en ganska kladdig deg. Låt jäsa under bakduk ca 40 på en dragfri plats Knåda ner degen i bunken. Häll över degen i den oljade plåten och platta ut degen med välmjölda händer. Låt jäsa i ytterligare 20 minuter. Sätt ugnen på 200 grader Pensla degen med olivolja och strö över flingsalt (gourmetsalt) Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min. Låt svalna något på galler och skär sedan i rutor