Köttfärspiroger
Köttfärspiroger För nåt år sedan kom min dotter hem från skolan och berättade att de hade bakat piroger på hemkunskapen! Några dagar senare satte hon i gång att baka dessa hemma! Oj så goda dem blev och så otroligt fina!! Sen dess är det hon som titt som tätt bakar dem hemma! De är lagom stora och perfekt för henne att ta fram när hon kommer hem från skolan, som ett mellanmål! Receptet kommer från hennes hemkunkskapsbok och då receptet endast är beräknat till två personer har jag gjort om receptet lite, därav lite konstiga mått som tex 18 msk margarin istället för att räkna margarinet i gram. Man får uppskatta lite och ta på en höft! Det blir ca 40 piroger på denna sats! Och som sagt perfekt att ha i frysen och bara kunna ta fram och tina! Pirogdeg: 18 msk matfett 9 dl mjölk 2 pkt jäst 6 krm salt 6 äggvita ca 15 dl vetemjöl Fyllning: 900 gr köttfärs (blandfärs går också bra) 2-3 gula lökar 6 krm salt 6 krm peppar 12 msk tomatpure (jag tar vad jag har hemma: lite ketchup och lite tomatpure) 3 vitlöksklyftor (ganska stora) 3-4 tsk kinesisk soja ( enl receptet ska det vara 6 tsk men jag tycker att det blir för mycket och smakar för salt) Ev riven ost Pensling: äggulorna som blev över när du särade på äggvitan/äggulan 3 msk mjölk Gör så här: Värm matfettet i en kastrull Tillsätt mjölken och låt den bli fingervarm Smula ner jästen i en skål/assistent. Häll i degspadet och rör om Tillsätt salt, äggvita och mjöl. Arbeta till en smidig deg Låt degen jäsa medans du gör fyllningen sätt ugnen på 225 grader Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i matfett i en stekpanna Tillsätt köttfärsen, hacka sönder den till en grynig massa med en trä eller plastgaffel Tillsätt salt, peppar, pressad vitlök, tomatpure och soja. Låt svalna Smörj en plåt eller använd bakplåtspapper. Arbeta degen smidig på bänken. Dela degen i fyra delar och dela varje del i ca tio mindre bitar (beroende på hur stora du vill att pirogerna ska bli). Kavla ut varje del till en rund platta , minst 15 cm i diameter Fördela fyllningen på plattorna, lägg ev också på lite riven ost på varje platta. Vik ihop och tryck ihop kanterna med en gaffel. Låt pirogerna jäsa på plåten ca 15 minuter. Du kan behöva trycka till kanterna ytterligare en gång efter jäsningen. (Jag gör alltid det) Pensla med äggulan som är utrörd i lite mjölk Grädda i ugnen ca 10-12 minuter (Håll koll på färgen så de inte blir brända)