Köttfärslimpa

                Till en liten köttfärslimpa, dubbla receptet och gör två så räcker det till 4-5 portioner:   Blanda ca 400 g köttfärs med en finhackad gul lök, 1 tsk soja, 1 msk sirap, 1 ägg, 2 msk ströbröd. Krydda med salt, vitpeppar och svartpeppar - mer vitpeppar än svartpeppar. Smörj en gjutjärnspanna och forma färsen till två limpor. Lägg i pannan och lägg några smörklickar på varje limpa. Ställ in i ugnen på 200 grader i 45-60 minuter. Kolla och känn efter. Limporna ska inte vara för mjuka och köttsaften som sipprar ur om du använder sticka ska inte vara det minsta röd eller rosa. När limporna är färdiga, ta pannan ur ugnen (med grytlapp!) och lyft över limporna på ett skärbräde så länge. Håll varma med lite folie över. Ta bort det mest brända i pannan och lägg i lite smör. Vispa ihop med skyn i pannan och bottenred med ca 2 msk mjöl. Håll varmt på spisen och späd redningen under omrörning vartefter med varmt vatten till lagom konsistens. Sila över vätskan till en kastrull och låt småputtra några minuter. Smaka av såsen med salt, soja och lite vitpeppar. Runda av med lite grädde för ännu mer smak om du vill. Skiva upp köttfärslimporna och servera med kokt potatis, såsen, pressgurka och gröna burkärtor. Lite svartvinbärsgelé är också gott till.   Sök bloggar på Få fler besökare till din blogg med Hittabloggen