Julskinka
3-4 kg julskinka, rimmad3 lagerblad8 vitpepparkorn10 kryddpepparkorn1 gyl lök i klyftorGriljering1 ägg3 msk senap, sötstark3 msk ströbrödTina julskinkan om den är fryst. Skölj den några minuter i kallt vatten.Stick in en termometer så att spetsen hamnar mitt i julskinkan. Lägg den i en stor gryta med termometern uppåt. Häll på kallt vatten så att det täcker och tillsätt kryddpepparkorn, vitpepparkorn, lagerblad och lök. Koka upp, sänk värmen och skumma med en slev om det behövs.Julskinkan ska sjuda runt 90 grader ( ej koka) under lock på svag värme. Beräknad koktid för julskinka är ca 1 timme per kilo. Titta dock på termometern i första hand. Ta upp julskinkan när termometern visar 70 grader. Då är julskinkan saftig. Välkokt är julskinkan vid 75 grader (dock kan julskinkan bli rätt torr då)Lägg julskinkan på ett fat bredvid. Spara skinkspadet. Ta bort termometern och låt skinkan svalna något. Klipp bort nätet. Kyl ner spadet. Använd det till doppspad. Blanda ingredienserna till griljeringen och pensla skinkan. Strö sedan på ströbröd. Grädda skinkan mitt i ugnen ca 15 minuter tills den fått fin färg på 200 grader. Ta sedan ut och låt svalna.