Inkokt lax
1 laxsida 3-5 kg (jag brukar göra på hälften och tar då ca 2 liter vatten) 2 rödlök 2 morot 3 liter vatten 2 dl ättiksprit 12% 1 tsk vitpepparkorn 10 kryddpepparkorn 8 lagerblad 2 tsk salt För att koka in laxen behövs en form som dels är lång nog för laxsidan, dels hög nog så att vätskan täcker hela fisken. Har man inte det kan man dela laxen i två bitar och ugnskoka den i två formar. Skala och skär löken i klyftor och morötterna i slantar. koka upp vatten, ättika, kryddor och morotsslantar. koka i ca 15 minuter. Lägg i löken efter ca 5 minuter. Sätt ugnen på 125 grader Skär av ca 1 dm av stjärtbiten, jämna till huvudänden. Lägg laxsidan med skinnsidan ner i en form. Häll på aå mycket lag att det täcker. Beroende på formens storlek kan det bli lag över. Lyft med en stekspade så att det kommer vätska under laxen, annars är det risk för att den fastnar i formen. Ugnskoka ca 1 timme. Ta ut och låt svalna i spadet. Sök bloggar på Få fler besökare till din blogg med Hittabloggen