Lchf Köttfärspaj med svarta oliver
Fantastiskt god köttfärspaj! Jag gjorde efter samma recept på pajdeg och äggstanning som då jag gjorde chevreostpajen men nu med köttfärs och ett litet nät ovanpå pajen :) Fyllning: Köttfärs ca 500g3 gullökar 1 purjolök 3 msk tomatpure 1 tsk glutenfri soya (vanlig går bra)3-4 pressade vitlöksklyftor Svarta oliverNågra droppar tabasko Cayennepeppar Torkad Basilika Torkad Dragon Torkad ingefäraSalt och peppar Gör så här:Skala och hacka eller skär gullök och purjolök. Fräs i stekpannan lite lätt tills de blivit mjuka, lägg löken på en tallrik och stek köttfärsen. Pressa ner vitlöken och häll i tomatpure, soya och smaka av med resten av kryddorna. Blanda ihop färsen med löken och lägg ner i pajskalet häll på äggstanning. Dela oliverna och sprid ut över pajen. Lägg över degstrimmlorna och grädda i ugnen på 175 grader i ca 30 minDegnät: Degnätet ovanpå pajen är samma recept som pajskalet fast med 5dl mandelmjöl. Kavla ut det på ett bakplåtspapper på en skärbräda och skär försiktigt i långa "remsor" som du lägger över pajen. Det var ganska pillrigt för degen gick sönder när jag skulle lyfta den men man får bygga ihop den igen ovanpå pajen. Det blev lite deg över också så det kan man ju göra en minipaj av isåfall :) Pajdeg: 3 dl mandelmjöl 0,5 dl skalade sesamfrön1 ägg1 msk fiberhusk 40 g smör 1 tsk salt Gör så här:Smält smöret och låt det svalna lite. Blanda ihop med resten av ingredienserna och baka ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform och nagga botten med en gaffel, låt det vila i kylskåpet i ca 30min. Förgrädda pajskalet på i ca 10-12 min på 175grader. Äggstanning: 4 ägg 2 dl vispgrädde 2 dl riven västerbottenost Salt och pepparTill pajen åt jag och Erik vitlökssås och hummus som blev över från lunchen samt en sallad på ruccola, sparris, körsbärstomater, honungsmelonbollar och torrostade pumpakärnor. Melonbollarna gjorde jag med ett kuljärn Kramar Linnea