Varning! Svårt beroendeframkallande knaperkakor med hasselnötter och flingsalt
Knaperkakor Jag har kommit in i någon slags kak-frenzy, och bakar kakor på löpande band. Kan ha lite att göra med att jag vill köra nya assistenten så mycket som möjligt också J Av ren självbevarelsedrift har jag börjat ta med kakor till jobbet och bjuda kollegorna, måste ju fördela ut kalorierna över fler personer än mig… mig, mig och F. De här kakorna har min mamma bakat mycket hemma, och de är helt sjukt goda. Jag kände dock att jag kunde skruv upp dem ytterligare ett snäpp genom att lägga till.. you guessed it, flingsalt. Min ständiga vapendragare I livet. Den lilla sältan på toppen tillsammans med de knapriga rostade hasselnötterna och sprödsega kakan. Alltså det är ljuvligt. LJUVLIGT! Det enda problemet är att de är helt omöjliga att sluta äta. Knaperkakor med hasselnötter och flingsalt Ca 60 kakor 225 g smör 2,25 dl strösocker 210 g vetemjöl 2 tsk bikarbonat 3 tsk kanel 2 msk sirap 1 dl hasselnötter, grovhackade Några nypor flingsalt Rör smör och socker pösigt, gärna i en supersmart assistent eller Kitchenaid som bara går och går av sig själv medans du häller i ingredienserna (nöjd!). Blanda i övriga ingredienser förutom nötter och flingsalt. Dela degen i 4 bitar och rulla ut varje del till en plåts längd. Degen är nästan som en smet, väldigt mjuk, så en del mjöl kan behövas. Det kan också underlätta om du lägger degen i kylen en stund innan detta. Jag ”rullade” (föste/rullade) ihop längderna direkt på plåten. Strö över nötterna och flingsaltet och platta till längderna lite, men inte för mycket, de flyter ut en hel del. Grädda mitt i ugnen ca 12 min. Längderna ska bli ganska mörkt gyllene. Skär två cm breda bitar direkt efter gräddningen, totalt ca 60 kakor. Här går den! Känns riktigt flott att slippa hålla i elvispen och bara hälla i ingredienserna. Lättimponerad? Oh yes. Direkt efter ugnen ser de så här pannkakiga ut. En plåt färdig för provsmakning!