Superenkla sticky barbecue ribs

  Alltså revbensspjäll. Det är en riktig favorit hos mig, always been, always have. Men två grejer är riktigt viktiga: de måste vara MÖRA och de måste ha grym YTA. Annars kan man lika gärna skippa.   Knepen: förkoka dem, glazea loss och grilla på hög värme I ugn. Japp, ugnen är bättre än grillen här, med den mängden glaze jag vill använda kommer de bara fastna på gallret, och jag vill liksom att glazen både torkar in och karamelliseras. Balansgång det där :)   Den här gången, en fredag efter jobbet när jag slog på stora trumman och blandade cocktails, fixade lite mer uppstyrda tilltugg till den och lagade huvudrätt och dessert, tog jag en genväg. Helt emot mina vanliga köksprinciper (som kan reta vansinne på vissa i mitt hushåll – ALLT ska göras från grunden of course!). Men Sweet Baby Ray’s barbequesås är inte att leka med, eller framförallt så kan man själv leka med drinkshakern och gästerna istället för att koka egen barbequesås en fredagskväll. Och det gillar ju till och med denna överambitiösa matlagare. Den egna varianten kommer såklart senare, nån höstlördag med mer tid helt enkelt. OK, let’s go:   Superenkla sticky barbeque ribs 4 portioner   1,5 kg tjocka revbensspjäll 2 lagerblad 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 10 svartpepparkorn 1 tsk salt   Ca 2 dl barbecue, Sweet Baby Ray’s är riktigt bra   Dela revbenen i lagom bitar så att allihop går ner i en stor gryta. Klyfta löken, strunt i att skala den och bara kör. Släng i resten av kryddorna och häll på vatten så att det täcker. Koka tills köttet är riktigt mört och nästan faller av benen, det brukar ta 1,5-2 timmar men ibland längre. Om du har delat spjällen i riktigt små bitar går det fortare än så, testa och se med en gaffel.   Ta upp revbensspjällen, låt svalna lite och dela sedan i lagom bite size, så där så att man får 1 eller 2 bitar var. Lägg i en skål, och häll på barbecuesås så att alla bitar täcks av ett lager, det behöver inte vara supertjock ännu men rätt så täckta ska de ändå vara.   Lägg in i ugnen på 225 grader och grilla i 30-40 minuter. Vänd på dem ett par gånger under tiden, och kleta då på mer barbecuesås. Om det inte torkar till riktigt så höj värmen på slutet så att de blir riktigt karamelliserade.   Ät godingarna med en coleslaw, denna med äpple är min favorit till. En tomatsalsa med någon frukt i, t.ex. ananas är inte heller fel. Om man vill ha potatis till ska den definitivt vara ugnsrostad, jag gillar att rosta i skivor så att den blir riktigt krispig, eller hela små färskpotatisar.