Superenkel lyxig chokladmousse med kanderade mandlar
Jag var på jakt efter en riktigt enkel och god chokladmousse, helt utan onödiga moment och ingredienser. Och den här är verkligen så - inga konstigheter! Om man har ett sånt recept i sin arsenal är man alltid redo inför en middag även om man inte hinner baka och fixa innan. Den här går lätt att förbereda dagen innan, men funkar lika bra att vispa ihop när gästerna sippar på drinken. Så bra grej! Kanderade mandlar. Det kommer nog inte som någon nyhet att jag ÄLSKAR mandel. Knapriga kanderade sådana med lite apelsinskal är ju oemotståndligt! Om man vill variera den här magiskt goda och smarta desserten så kan man skippa apelsinen i mandlarna och istället satsa på körsbär till, som ju också är grymt gott ihop med choklad. Jag tar ett par nävar frysta urkärnade körsbär (dessa från Garant – de är fab!) häller på lite amaretto, och serverar de och mandlarna i naturell kandering på moussen. Succé! Och en klick lättvispad grädde är ju aldrig fel till oavsett vilken variant man gör… Tips! För att moussen inte ska bli grynig (äsch, den blir god ändå, bara inte lika snygg) så är det bra om alla ingredienserna har ganska lika temperatur. Det betyder att man ska låta chokladen svalna efter smältandet, och inte använda iskall grädde och ägg. Äggen kan man spola i lite varmt vatten för att få rumsvarma, och grädden kan man ju bara låta stå framme lite så att den inte är iskall. Tips 2.0! Det blir ju äggvitor över här. Och vad gör man då? Maränger såklart! Superenkel lyxig chokladmousse med kanderade mandlar 4 portioner 2 dl vispgrädde - inte iskall 2 äggulor – rumsvarma! 100 g mörk choklad 0,75 dl mandel 1 dl strösocker 1 tsk rivet apelsinskal Smält chokladen i en skål i vattenbad, eller på låg effekt i micron. Låt svalna en stund så att den inte är het men fortfarande flytande. Vispa grädden, inte stenhårt utan lite lagom toppigt bara. Rör ner kanske 2 msk grädde i den nu ganska avsvalnade chokladen, och rör sedan ner en äggula i taget i chokladen. Vänd sedan ner chokladsmeten i den vispade grädden, bara vänd runt den försiktigt för att behålla luftigheten. Fördela moussen i portionsskålar (eller ha den i en större bunke och gör sedan vackra ägg av moussen till servering). Låt moussen stelna i kylen minst en timme. Okej, mandeln: Rosta mandeln i ugn, ca 7-10 minuter på 200 grader. Skala av en tunn bit apelsinskal med potatisskalare och finstrimla skalet, eller riv det yttersta orange skalet på en apelsin med minirivjärn. Smörj en bit bakplåtspapper med olja. Smält sockret i en liten kastrull. Rör ner apelsinskal och mandel med en träsked. Häll upp blandningen på papperet. Låt det stelna cirka 30 minuter. Hacka det med en stor vass kniv. Strö den hackade mandeln över moussen. Servera med en klick grädde och ta emot folkets jubel!