Sesampanerad lax med asiatisk gurksallad och picklad rödlök
Har precis inlett en faaaantastisk tid av långledighet, men nu i början ska jag jobba litegrann hemifrån med ett projekt à hemmakontor. Älskar att sitta med gosiga tofflor på, doftljus på skrivbordet, skön musik i hela lägenheten och en rykande kopp chai. Då blir man effektiv som tusan av bara farten! Lunchen igår skulle såklart vara något riktigt smarrigt och ge riktig hemmalunch-feeling. Som vanligt botaniserade jag lite i kyl, frys och skafferi, och fick ihop denna goding. Är fortsatt insnöad på asiatiskt, men går lite mer i vågor numera. Oh well, here goes: Sesampanerad lax med asiatisk gurksallad och picklad rödlök 4 pers 4 portionsbitar lax, ca 150 g st 1 dl sesamfrön Salt och peppar 1 gurka 2 dl böngroddar 1 dl sojabönor (utplockade ur skidorna) 0,5 morot 0,5 dl sweet chilisås 2 msk risvinäger eller limesaft 3 msk fisksås 0,5 msk soja Färsk chili eller srirachasås Salt och peppar 1 rödlök 1,5 msk ättika 2 msk socker 4 msk vatten 1 dl jordnötter OK, först löken, för det är det enda som behöver lite tid här. Skiva tunt, gärna på mandolin. Ju tunnare skivor desto snabbare går det! Blanda ihop vatten, socker och ättika till lagen, lägg i löken och tryck till den så att det mesta är täckt av lag (sen slaknar löken och vätskar till sig så allt kommer bli picklat, don’t you worry). Låt stå i minst 20 minuter, och upp till typ hur länge som helst. En lök brukar ta slut inom några dagar hos mig, men den håller lätt längre än så. Salt och peppra laxen runt om. Häll upp sesamfrön på en assiett och vänd laxbitarna i dem och tryck till så att det fastnar frön runtom hela. Stek på hög värme i stekpanna utan fett så att sesamfröna får lite färg. Lägg i ugnsfast form och kör ca 12-15 minuter i ugn på 125 grader för att få en krämig kärna på laxen. Skala gurkan och moroten, skär gurkan i kuber och moroten i tunna skivor på mandolin, eller små stavar om du inte har en mandolin. Blanda ihop alla ingredienserna till såsen och smaka av, ska den ha lite mer syra, sälta, hetta eller sötma? Krydda på! Blanda dressingen med grönsakerna till salladen och häll på sesamfröna som blev över från laxen också. Salladen kan gärna stå en stund så att grönsakerna drar till sig alla smaker, men det är inget måste. Så, då kör vi! Upp med sallad på tallrik, lägg laxen lite snajdigt ovanpå, toppa med löken och strössla jordnötterna över alltihop. Njut!