Sega och knapriga chokladkakor fyllda med jordnötssmör
Sedan vi fick vår himla fina Ankarsrum assistent i bröllopspresent har kakbakande blivit så himla mycket roligare! Jag tar fram den mycket oftare än jag borde med tanke på en mycket mycket tidig beachsäsong för vår del.. Oh well, baka kan man ju göra ändå, och att GE BORT kakor känns som en himla bra grej, winwin! De här kakorna brukar i många recept fyllas med olika sorters godis, men jag är lite skeptisk mot att lägga i prefab-grejer fullproppade med konstigheter om man nu ändå tar sig tiden att baka själv.. Bytte därför ut Dumle/Polly mot ekologiskt jordnötssmör och några finfina chokladtryfflar som jag hade i skafferiet. Sega och knapriga chokladkakor med jordnötssmör 120 g smör, rumsvarmt (om det är kallt - ställ in i micron 20 sekunder och voila - mjukt! Eller skiva smöret med osthyvel rakt ner i bunken.) 1 dl farinsocker 2 dl strösocker 5 dl vetemjöl 1,5 dl kakao 1 tsk bikarbonat 1 tsk salt 2 ägg 1 msk sirap Fyllning 2 dl ekologiskt jordnötssmör eller 20 chokladtryfflar eller hälften av varje! Garnering Strösocker Blanda det rumsvarma smöret och allt sockret till en smidig smet. Blanda ner ägg och sirap i sockersmeten, blanda väl. Rör ihop vetemjöl, kakao, bikarbonat, i en skål och vänd ner i sockersmeten, arbeta ihop till smidig deg. Om du ska använda tryfflar i fyllningen, dela dem i halvor, häll upp en skål med strösocker och förbered en ugnsplåt med bakpapper. Rulla degen till små bollar, totalt ca 40 st. Det är lättast om händerna är lite mjölade och du tvättar dem helt emellanåt, för detta är rätt kladdigt. Platta ut degbollarna lite i handen och fyll dem med en bit chokladtryffel eller ca 1 tsk jordnötssmör, och rulla ihop till en boll igen. Lägg ner i socker och rulla till den täcks och lägg dem med lite avstånd emellan på plåten, det kommer behövas två plåtar. Grädda sedan i mitten på ugnen i cirka 7-8 minuter. Det går snabbt de sista minuterna så ha koll, kakorna ska spricka lite på ytan innan de ska ut. Låt svalna och NJUT!