Risonisallad med färgsprakande tomater och krispigt fläsk
Den här salladen är, som så mycket annat som lagas i mitt kök, en vild mix mellan något jag blir extremt sugen på, och vad som finns hemma. Att jobba med veckomatsedlar är liksom inte riktigt min grej.. Salladen är superenkel, vet knappt om detta kan kallas ett recept, mer som en idé och påminnelse om några goda grejer som blir ännu bättre tillsammans. Funkar att servera på en mindre buffé, som jag gjorde på den här middagen, till sommarens grillkvällar, eller helt för sig själv för den delen. Då är såklart en smarrig krämig sås och ett segt och gott surdegsbröd till inte fel. Och just det, risoni – vad är det då? Pasta som är formad som ris of course. Kan också kallas rosmarini, och har då en något mer tillplattad form. Det är SÅ gott! Liksom lite halt och slinkigt och litet (ja det lät ju himla lockande).Och perfekt i sallader. Finns ofta i orientaliska mataffären, don’t know why. Så testa där om du inte hittar på ICA! Risonisallad med färgsprakande tomater och krispigt fläsk Ca 10 pers på buffé, som en av två sallader 1 stor påse (150 g) blandade gröna små späda blad 100 g rimmat fläsk 1 ask (250 g) körsbärstomater av olika färger 0,5 rödlök 250 g risoni 0,5 dl god olivolja 2 msk vit balsamvinäger eller annan god ljus vinäger 1 näve basilikablad och andra färska örter, utifrån vad du har hemma. Jaag tog basilika och persilja. Ok, alltså detta är himla lätt. Dela fläsket i små tärningar och stek i panna utan fett på medelvärme så att det blir gyllene och knaprigt, det tar nog 10-15 minuter i alla fall. Koka risonin enligt anvisning på paketet, spola sedan av den i kallt vatten så att den svalnar och inte klumpar ihop sig. Tillbaka i kastrullen, och på med olivolja och vinäger, och örterna som du har finhackat. Låt detta stå och dra sig fram tills du ska servera salladen. Halvera tomaterna och skiva rödlöken tunt. Så! Nu är allt förberett, bara uppläggningen kvar. Och med sallader är ju det bäst att göra precis innan den ska ätas, åtminstone inte mer än en halvtimme innan. Lägg upp salladsbladen på ett stort fat, Lägg på den dressade risonin, tomaterna och rödlöken, och toppa med fläsket. Ät och njut!