Pulled pork - en klassiker
Pulled pork har varit en riktig favorit i mitt kök ändå sedan jag först hittade ett recept på Taffel.se någon gång runt 2009. Då var det knappt någon som visste var det var och man fick liksom förklara vad den där skumma blandningen i grytan (som hade stått i ugnen i 12 timmar! Whaaaat!) var. Nu - not so exotic. Men fortfarande lika gott ju! Jag brukar antingen ställa in grytan på morgonen och låta den stå i ugnen under dagen när jag är på jobbet, alternativt under natten. Det är absolut ingen fara att ha på ugnen ens under lång tid med en sån här gryta inne, temperaturen är såpass låg (jag kör aldrig mer än 100 grader) och eftersom grytan sluter tätt och innehåller så mycket vätska (köttet släpper en hel del vätska) så finns det ingen risk att det kokar torrt. Jag har ett standardrecept som jag brukar utgå ifrån, och det kan varieras på massa olika sätt. Senast hällde jag på mangopuré och rivet apelsinskal för att få en liten fruktighet, en burk chipotles en adabo (sviiinstarkt) kan koka med och sen plockas bort.. osv. Men här är originalet: Pulled pork 6-8 personer 1 kg fläskarré 1 stor gul lök 4 klyftor vitlök 0,5 dl ketchup 0,5-1 msk chipotlepasta eller 0,5 msk chipotlepulver 1 msk farinsocker 0,5 tsk mald koriander 0,5 msk mald spiskummin 1 tsk salt 1 msk whisky 0,5 burk krossade tomater Lägg köttet i botten av en tjockbottnad gryta med lock. Skala och skiva lök och vitlök. Blanda alla övriga ingredienser förutom tomatkrosset till en smet och bred på köttet. Placera lök och vitlök ovanpå karrén. Sätt in i ugnen på 100 grader i 8-12 timmar. Om du är hemma/vaken så kan du peta ner löken så att den hamnar i botten av kastrullen efter någon timme (om den får ligga i den sura röran från början blir den inte lika fint mjuk). Ta ut grytan när köttet är så mört att det faller ihop bara du petar på det. Lyft upp köttet ur grytan, och låt såsen koka ihop på spisen tills den är tjock och krämig. Dra isär och luckra upp köttet genom att dra i det med två gafflar. Blanda köttet med såsen. Smaka av med lite mer whisky, koriander, spiskummin och chili om det behövs. Köttet blir ännu godare om det får stå till sig över natten. Värm köttet på låg värme på spisen före servering. Vi brukar oftast käka pulled pork med tortillabröd, en hemgjord syrlig salsa, rostad majs, gräddfil, kanske guacamole och krispiga grönsaker. Och koriander såklart. Massor av koriander! På sistone har vi testat lite andra varianter som också har varit sjukt goda, t.ex. att lägga en hög kött på botten av ett hamburgerbröd, toppa med ost och gratinera i ugnen och äta som en slags slider, eller en snarlik variant, att göra en tortillapizza med pulled pork toppa med ost och grilla av i ugnen. Smarr!