Pizza - grundrecept
Hemgjord pizza en fredagkväll är ju magiskt gott! Jag brukar alltid baka den på pizzasten i ugnen, så blir den så där krispig som man vill ha den. Riktigt supertips ang. baksten förresten – jag köpte en granitsten på ett byggvaruhus, alltså en ca 3 cm tjock, 30*30 cm stor stenplatta som man har som markbeläggning utomhus. Kostade typ 150 pix istället för en femhundring som det minst går på i en flott butik! Näer jag gör pizza gör jag ofta lite extra deg och bakar ut några tunna brödplattor utan fyllning för att använda antingen som snabb pizzabotten vid et senare tillfälle, eller bara som supergott bröd att ha vid sidan om ca vilken mat som helst. Så när du kommer hem från jobbet en fredag, häll upp ett glas rött, blanda ihop degen, släng upp fötterna i soddan och njut av en liten charkis eller två medan degen jäser. Tänd en brasa, baka ut fab pizzor och njut av en bästa sortens fredag. Så här gör jag degen: Pizzadeg, grundrecept Ca 4 pizzabottnar 12 g jäst (0,25 paket) 2,5 dl vatten 0,5 tsk salt 1 msk olivolja 5 dl vetemjöl Smula ner jästen i en bunke. Rör ut med vattnet samt salt. Tillsätt olja och vetemjöl. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt i bunken med en träslev, eller i assistent. Det är viktigt att degen blir rejält bearbetad så at den blir riktigt smidig. Låt sedan degen jäsa övertäck i bunken i minst 40 minuter eller tills den blivit ungefär dubbelt så stor. Tomatsås Lagom till 4 pizzor, och kanske lite till 1 gul lök 1 klyfta vitlök Olivolja 1 burk tomater, gärna Muttis Polpa di pomodore Valfria örter, t.ex. timjan, oregano, basilika Salt Peppar En nypa socker Hacka löken fint och vitlöken ännu finare. Fräs i rejält med olivolja tills de mjuknar och börjar bli gyllene. Häll på tomater, salta, peppra och sockra lite. Om du använder grövre örter som timjan, oregano och rosmarin, lägg i dem nu, basilikan läggs i precis på slutet. Låt koka ihop ordentligt på ganska hög värme medan degen jäser, kanske totalt 20-30 minuter, och låt sedan svalna. Om du vill mixar du nu tomatsåsen så att den blir slät och fin, men jag gillar när den är lite grövre. Två grymma pizzor, recept på dem kommer alldeles snart!