Perfekt ugnsbakad torskrygg
En riktigt fin bit torsk kan ju vara något av det godaste man kan äta. Det viktigaste med torsk, och vit fisk överlag tycker jag, är att den absolut inte får vara torr. Då smakar den fryst fiskblock och blä. Såhär brukar jag göra för att få torsken perfekt, och om man har med i alla fall tre av dessa toppings blir man lycklig: Skirat smör (nej denna är faktiskt obligatorisk) Färsk pepparrot Färska räkor Kapris Hackad rödbeta Hackat ägg blandat med hackad dill Knaperstekt fläsk eller bacon testa detta, perfekt fredagsmiddag ju! Termometer är superbra att ha om man inte är jättevan att göra fisk i ugn, då behöver man inte oroa sig över när den är klar. Perfekt torskrygg 4 portioner Ca 800 g torskrygg i portionsbitar 75 g smör 1 dl vitt vin Salt Vitpeppar (Rimning: 1 msk salt 0,5 msk socker) Om du har tid, börja med rimningen. Strö salt och socker över fisken och låt stå en halvtimme, då blir fisken fastare och sältan jämnare. Torka av salt, socker och vätska som dragit ur. Lägg fisken i en ugnsform och salta (men skippa det om du har rimmat!) och peppra lätt. Lägg på smöret på fisk bitarna i skivor, och häll vinet i botten av formen. Stick i en termometer från sidan till mitt i den tjockaste biten och ställ in i 150 grader varm ugn i ca 15-20 minuter, tills innertemperaturen på fisken är 56 grader. C’est parfait! Servera med färskpotatis, tillbehören ovan och någon smarrig grönsak; ärtor i någon form, socker- eller andra, är finfint till.