Melanzane alla parmigiana

  Aubergine är en storfavorit hos mig, så himla gott! Har tidigare gjort varianter på denna italienska klassiker bl.a. som en slags low carb lasagne med aubergine som lasagneplattor, men nu körde jag full on italian. Grymt god rätt, och perfekt om man kör meatless Monday! Borde verkligen börja med det..     Melanzane alla parmigiana 4 portioner   2 auberginer 2 lökar, jag tog en gul och en röd 2 små morötter 1,5 stjälk selleri 0,5 färsk chili 3 burkar krossade tomater à ca 400 g 1 msk balsamvinäger Salt och peppar 1 nypa socker 65 g parmesan Massor av basilika   Skär auberginen i ca 0,5 cm tjocka skivor, lägg på plåt och grilla av i ugnen i ca 10 min på 250 grader med grill. De ska få lite färg på båda sidor men inte bli brända, ev. kan de behöva längre eller kortare tid. Hacka lök, morot och selleri och fräs i olivolja i en vid gryta tills de är mjuka och fina men inte har så mycket färg. På med en nypa socker och låt karamellisera, sen ner med balsamvinägern. Låt bubbla bort lite, och häll sedan i tomaterna, salta och peppra och låt såsen koka ihop i minst 20 minuter. Den ska tjocka rätt rejält, så koka utan lock. Riv parmesanen fint på rivjärn. Bottna en stor form med tomatsås, på med en liten näve parmesan, och ett lager rostade aubergineskivor. Fortsätt att varva allt tills det tar slut, toppa med tomatsås och sedan parmesan. Om man vill ylcxa till det lite extra toppar man med mozzarella också. Baka sedan av i ugnen, 225 grader i ca 30 minuter. Den ska bubbla ordentligt runtom och ha fin färg på hela ytan. Ett glas rött till hade inte suttit fel :)