Ljuvlig chokladpaj med rostade nötter och havssalt
Den här pajen bakade jag till toastmastermiddagen i somras, och min vana trogen hittade jag ett recept som jag utgick ifrån och sen modifierade en hel del. Originalreceptet var mycket större men stod att det var 10 bitar vilket verkade bli helt orimligt stora portioner, så jag minskade det rejält och vi fick ändå ut 12 bitar på pajen, den är riktigt mäktig. Sjukt smidig att förbereda också, kan göras helt klar dagen innan! OBS! "Block" (dvs. sånt skräp som inte ens får heta choklad) = förbjudet! Ljuvlig chokladpaj med rostade nötter och havssalt 10-12 bitar? Pajskal 2 dl vetemjöl? 100 g kylskåpskallt smör, skuret i tärningar? 1 kylskåpskallt ägg? 0,5 dl socker Fyllning 300 g mörk choklad? 1,75 dl grädde? 2 tsk Maizena Garnering 100 g blandade nötter (jag tog mandlar, pistagenötter och paranötter) Flingsalt? Kör mjöl, smör och socker i matberedare tills det blir en smulig massa. Tillsätt ägget under maskinens gång och kör tills det formas en degklump.? Tryck ut degen i en pajform med låga kanter, cirka 24 centimeter i diameter. Nagga bottenplattan och kanterna. Låt pajskalet vila kallt cirka 30 minuter.? Grädda pajskalet i nedre delen av ugnen på 225 grader i 15-20 minuter. Låt kallna.? Rosta nötterna i ugn, 200 grader i ca 10 minuter. Lägg in de största nötterna först och lägg på de mindre lite senare, så riskerar du inte att några bränns. Grovhacka chokladen. Koka upp grädden i en kastrull. Rör ut majsenan i en kopp tillsammans med ca 0,5 dl av den varma grädden. Häll tillbaka majsenablandningen i kastrullen och sjud upp under omrörning.? Ta pannan från värmen och häll i den hackade chokladen. Låt stå cirka 3 minuter. Rör om tills chokladen smält och chokladsmeten är jämn och blank. Häll chokladsmeten i pajskalet och drizzla över nötterna, toppa med flingsalt. Täck pajen med plastfilm och låt stelna i kylskåp 4-5 timmar eller över natten. Ta fram pajen ur kylen minst 30 min innan servering. Servera med en liten klick vispad grädde och lite färska bär, hallon är toppen till.