Knallrosa bröd med rödbetor
Vad kan det bli av den här line up:en? Efter en lång lång tid i skafferiet plockade jag fram min kära gamla burk med Manitoba Cream igen, det proteinrika vetemjölet som ger extra högt, håligt och segt bröd. Lite fusk tycker vissa mästerbagare som bara använder närodlat stenmalet mjöl, men vad fasen, 5 kg-påsen i skafferiet ska ju ta slut någon gång, tänker jag. Sen finns det inte så himla mycket stenkvarnar på Östermalm heller så vad gör ett stackars stadsbarn.. Efter att jag skaffade råsaftscentrifug för ett tag sedan har jag funderat över vad man kan göra med ”skräpet” som blir över näs maskinen river och pressar ur saften ur grönsakerna. Rödbetsjuice (som var otroligt mycket godare än väntat, vad snackar folk om?!) resulterar i en hel hög rivna och aningens torra rödbetor, och då var det ju ett perfekt tillfälle att baka rödbetsbröd! Om man inte har råsaftcentrifug så kan man helt enkelt bara riva rödbetorna, och vid behov ta en liten slatt mjöl extra vid utbakningen. Så här gjorde jag: 1. Tog fram och beundrade vidundret. 2. Började baka. Rödbetsbröd Typ 20-22 st 25 g jäst 6 dl vatten 12 dl Manitoba Cream eller vetemjöl special 2 rödbetor 1 msk honung 2 tsk salt 2 msk olivolja Smula jästen i assistentens degbunke och häll på vatten, lite ljummet blir bra. Kör igång maskinen långsamt och häll i honung och olivolja, sen i med mjölet. Degen kommer att vara riktigt lös, men det är helt som det ska. Kör maskinen i kanske 10 minuter, häll sedan i saltet och kör 5 minuter till. Förundras över hur bröddeg kan vara helt ceriserosa. Lägg på lock eller en bakduk och låt jäsa i 1,5 timme. Värm under tiden ugnen till max, 260-275 grader. Häll upp den nu jästa degen på ordentligt mjölad bänk. Den flyter ut till en slags klump, så strö på mjöl ovanpå och platta till den någon lite så att det är en ungefär jämntjock degpöl. Dela sen i 6-7 cm breda remsor, och skär varje remsa lite snett och vint i några bitar, lägg sedan över på plåt ganska glest, kanske 8-9 st per plåt. Bitarna kommer inte bli likadana, men bara de har ungefär samma storlek blir det bra. Ska ju synas att det är hembakat! När första plåten är full, skjuts direkt in i ugnen i ca 15-17 minuter, ingen andra jäsning alltså! Håll koll efter kanske 13 min så att de inte blir brända bara! Grädda vidare, låt svalna och njut sedan av riktigt gott, segt och nu gammelrosa bröd. Tycker att det funkar superbra som side till t.ex. soppor och grytor nu under hösten också, lite roligare att bjuda på denna rosa skapelse! Och passar ju helt perfekt nu när Rosa Bandet-månaden närmar sig också :) Alltså färgen!!! Oregelbundna och riktigt mjuka degklumpar (tror inte de platsar i kategorin frallor i nuvarande skick..) Blev ingen efter-bild på dessa tyvärr, åts upp för fort!