Helstekt kyckling med citron och örter, smörslungade morötter och harictos verts och en tiramisuvariant med citron och jordgubbar
Helstekt kyckling är en riktig klassiker både i mitt och i mammis kök, och det är ju en perfekt söndagsmiddag. Varför inte testa den imorgon? Att stoppa in smör, citron och örter under skinnet på kycklingen är bästa knepet för att få en riktigt smakrik kyckling, och sen lägger man det som blir över inuti kycklingen så att det sätter ännu mer smak. Man kan lätt förbereda kycklingen dagen innan man ska äta den så att den tar smak av örterna och citronen, och sen bara slänga in den i ugnen någon timme innan det är dags att äta. Så den funkar faktiskt lika bra som en vardagsmiddag (om man förbereder lite) som söndagsmiddag med vännerna eller familjen. Jag tycker att det är himla mysigt att göra lite rejäla klassiska rätter just på söndagar, det känns hemtrevligt på något sätt. Toppenknep 2! Stek kycklingen först en stund med bröstsidan nedåt, och vänd den sedan, så blir inte bröstfiléerna torra! Den här gången åt vi kycklingen med en kall citron- och örtsås, grönsallad och smörslungade morötter och haricots verts, men det blir riktigt gott att göra en gräddsås av skyn också, och servera med hasselbackspotatis, klyftpotatis eller bara kokt färskpotatis. Helstekt kyckling med citron och örter 4 pers 1 hel kyckling, ca1,2 kg 1 citron Några kvistar försk timjan Några kvistar försk rosmarin 3 vitlöksklyftor 50 g smör Salt och peppar Dela smöret i små tärningar. Skär vitlöken i skivor. Riv skalet (bara det gula!) på citronen, och dela den sedan i 4 klyftor. Lossa lite på kycklingskinnet längst fram vid öppningen in till buken och tryck försiktigt in citronskal, vitlök, örtkvistar och små bitar av smöret under kycklingens skinn, se till att fördela över så stor yta av kycklingen som möjligt. Pressa citronen från de nu vita klyftorna runtom kycklingen, och salta och peppra den sedan både inuti och utanpå. Tryck in citronklyftorna och ev. överblivna örter och vitlök in i kycklingen. Lägg i ugnsfast form med bröstsidan neråt, och stek i mitten av ugnen på 175 grader i ca 20 minuter, ta sedan ut den och vänd kycklingen upp och ner så att bröstsidan är uppåt och den kan börja få fin färg där. Stek i ytterligare 30-40 minuter, och ta sedan ut den och skär en skåra någonstans i låret på kycklingen. Om köttsaften är klar (=genomskinlig) är den färdig, om den fortfarande är rosa så stek 10 minuter till och testa igen. Kall citron- och örtsås 4 pers 2,5 dl lätt crème fraiche (jag tycker inte att det är så himla noga här; ta den mejeriprodukt du har hemma. Om det är turkisk yoghurt eller gräddfil, kör på det, om det är kvarg med låg fetthalt, tillsätt något lite fetare för att få den krämigare i smaken) 1 msk majonnäs 0,5 dl färska örter repade från stjälkarna, t.ex. timjan, basilika, gräslök, salvia, lite rosmarin) 0,5 citron Salt och peppar Hacka örterna ganska fint. Blanda ihop med crème fraiche och majonnäs. Riv skalet av citronen och rör i såsen, smaka sedan av med salt, peppar och citronsaft. Mamma svängde ihop en riktigt god dessert, en citronvariant av tiramisu. Recept på den kommer snart, vill bara testa det igen så att det funkar!