Grym hemgjord granola
Jag har blivit en riktig periodare när det gäller frukost. Förr kunde jag absolut inte käka samma sak två dagar i rad, nu kan jag äta finncrisp med skinka och tomat i en månad och sen gå över till gröt och köra det lika länge. Men nu är det granola time! Vi käkar granola båda två till frukost nästan varje morgon, och den här satsen håller i ett par tre veckor i alla fall. Jag tycker att denna är mycket godare än någon man kan köpa färdig, typ Pauluns eller liknande, och så kan man helt varierna efter eget tycke och smak. Senaste gången toppade jag granolan med bananchips till exempel, sjukt gott! Eller så går man åt andra hållet och plockar bort det söta, då blir den riktigt nyttig. Jag varierar fröer och nötter efter vad som finns hemma, men mandel är min absoluta favorit av nötterna medans typ alla fröer är toppen här, de flesta blir ju bara godare när de rostas. Kokosen ska inte underskattas! Den ger en jättefin smakton men tar inte alls över. Jag gillar att ha russin i min müsli, men torkade tranbär tror jag skulle bli jättegott, och torkade aprikoser har jag också i ibland. Dessutom kan man byta ut vattnet mot färskpressad äppeljuice, krydda muslin med kanel eller kardemumma, ja möjligheterna är oändliga! Det här hade jag i: Och så här gjorde jag: Krispig granola à la You En stor burk 5 dl rågflingor 5 dl havregryn 100 g nötter, jag väljer helst mandel men hasselnötter eller valnötter är också toppen! 2 dl solroskärnor 1 dl kokosflingor 1 dl hela linfrön 1 dl sesamfrön 1 dl pumpakärnor 0,5 dl råsocker 2 dl vatten 5 msk neutral olja, typ matolja 2-3 dl mjuka russin, torkade tranbär, aprikoser eller annan smarrig torkad frukt Hacka mandel eller nötter grovt. Lägg i en rymlig bunke tillsammans med alla andra torra ingredienser, men vänta med russinen eller annan torkad frukt, den bränns i ugnen. Blanda ihop de torra ingredienserna i bunken, och vispa ihop vatten och olja så gott det går och stänk över blandningen i bunken. Krama med händerna så att fukten tränger in i blandningen. Pudra över kanel eller kardemumma om du vill ha med det. Bred sedan ut det hela i en långpanna utan bakplåtspapper, det är mest i vägen. Sätt in pannan mitt i ugnen i ca 30 minuter på 200 grader. Passa noga under tiden så den inte bränns. Ta ut pannan ungefär var tionde minut och rör om så müslin blir jämnt rostad. Låt kallna. Blanda ned russinen eller vad du väljer för torkad frukt. Ät med fil, yoghurt, kvarg… Yum! Innan ugnen: