Grillade lammracks med the REAL grekisk sallad

  Vår härliga kompis J, som är grym i köket, bodde hos oss ett litet tag i somras. En söndagkväll efter en helg som F och jag hade ägnat åt vårens/sommarens största aktivitet nämligen möhippa/svensexa var vi liiite möra, och J skämde bort oss med en underbar middag. Grillade lammracks som var marinerade i örter, chili, vitlök och citron, med en äkta grekisk sallad till. Alltså så äkta så att den var likadan som den sallad J:s grekiska kollega lagade när J var på middag hos honom i Aten. Då vet man :)    Scrolla ner för recepten!             Lammracks med smarrig marinad 4 pers 700-800 g lammracks 1/2 kruka rosmarin 1 citron 2 vitlöksklyftor 1 färsk chili av valfri styrka Olivolja salt Peppar Gör marinaden: Hacka rosmarinen fint, tvätta citronen och riv skalet fint, pressa vitlöken och grovhacka chilin. Blanda ihop med olivolja och peppar. Lägg lammracksen i marinaden och låt ligga i kylen i minst 2 timmar. Tänd grillen så länge, bra om det finns en yta med indirekt värme och en med direkt, proppa alltså inte hela grillen full med kol. Eller så chillar du en stund och bestämmer att det blir lika gott att ge lammet stekyta i stekpanna. Torka av marinaden från köttet, salta, och om du grillar, gnid in grillgallret med olja nu! Grilla eller stek sedan lammracksen så at du får en fin yta. Lägg sedan in i ugn och efterstek tills innertemperaturen är 54 grader, svårt att säga hur lång tid det tar i och med att det beror på hur kallt köttet var när det lades i pannan/på grillen, och hur länge det stekt. Låt sedan vila i 10 min.   Servera med citronklyftor att pressa över.   Grekisk salad – the Greek way 4 pers   4 tomater         1 rödlök             0,75 gurka        1,5 grön paprika                          250 g fetaost   1 stor (stor!) näve kalamataoliver 4 msk kapris    1 tsk torkad oregano 1 citron              3 msk god olivolja 1 msk rödvinsvinäger Salt och peppar   Skär gurkan, tomaterna och paprikan i grova bitar, och rödlöken i ringar. Blanda ihop på ett stoprt fat. Strössla över oliver och kapris. Lägg fetaosten i stora stycken ovanpå grönsakerna, drizzla över en riktigt god olivolja och lite vinäger, och avsluta med flingsalt, några drag med pepperkvarnen och en rejäl dust med oregano. Klyfta citronen och lägg kring kanterna så att man kan få upp syran ytterligare om man vill. It’s done!   I och med att salladen är så pass saftig och det är mycket feta i den behöver man ingen sås till detta tycker jag. Men en tzatziki är ju aldrig fel..