Godaste tomatsoppan

  Här kommer den, the ultimate tomatsoppa. Eller, i alla fall en grundplåt till en sådan. Jag utgår alltid från vad jag har i kylen (pga. är för lat för att gå till affären om jag inte måste) så innehållet kan variera en hel del. Har jag god tomatpuré hemma – i med det tillsammans med vitlöken, finns ingen selleri eller morot – skippa dem då, har vi bara cheapy tomatkross hemma – det blir gott ändå. En grundplåt alltså. Det som jag tycker lyfter soppan utöver standardtopmatsoppan är dels riktigt goda tomater (=Muttis, gärna cocktailtomater) sofritton (dvs. morot+lök+selleri) och balsamvinägern (du behöver egentligen inte ens vin i om du bara har lite balsamico). Men ingen är oersättlig. Plus i kanten: efter en alldeles för unnig helg/månad/sommar är den här soppan SUPERNYTTIG och kalorisnål om man inte överdoserar olivoljan och vinet totalt.     Den godaste tomatsoppam 6 portioner   2 stora gula lökar 1 morot 2 stjälkar selleri 4 burkar Mutti-tomater (jag tog en med körsbärstomater och tre Polpa) 2 vitlöksklyfotr En nypa torkade chiliflakes 2 msk balsamvinäger 1 dl rött vin 2 grönsaksbuljongtärningar Olivolja Salt och peppar (En nypa socker)   Hacka löken, sellerin och moroten fint, och sautera i en rejäl klunk olivolja i en stor gryta på låg värme tills det börjar bli genomskinligt, ca 10-15 min (=sofritto=gör allt godare). Så, då var det jobbigaste klart! Öppna under tiden tomatburkarna och smaka på vinet. När grönsakerna börjar mjukna, pressa i vitlöken och höj värmen lite så att allt blir liiiite lite gyllene, och häll sedan i vinet och balsamvinägern. När det mesta har bubblat bort, häll i tomaterna, chilin, buljongtärningarna och salta och peppra. Låt sedan koka en bra stund, i alla fall en halvtimme. Smaka av och krydda upp med mer salt, peppar, chili, balsamvinäger eller kanske en nypa socker (men det tycker inte jag brukar behövas med sötman från moroten och balsamvinägern). Om du vill, stick ner en mixerstav och mixa soppan lite lätt så att basen liksom blir tjockare men det fortfarande är mycket bitar kvar. Servera antingen i egen majestät (=supernyttig middag), med ett gott bröd och en ost, en god röra, kanske hummus eller fetaoströra.. möjligheterna är oändliga!     Sofritto - här är den! (dock redan befläckad med balsamico)   Bubbling away..