Frasiga filodegsknyten med svamp och mascarpone
De här små godingarna var en sådan där grej som jag blev sugen på, trots att jag aldrig gjort (eller ens ätit tror jag?) något liknande tidigare. Konstigt det där. De blev i alla fall grymt goda, så de ska definitivt göras igen! De passar grymt bra som tilltugg till drinken, på en buffé eller på en liten plockmiddag. Varför inte som ett tilltugg på glöggen? Man FÅR bjuda på annat än pepparkakor och mögelost! Frasiga filodegsknyten med svamp 1 paket filodegsark 50 g smör 500 g skogschampinjoner eller annan svamp, helt valfritt! 1 gul lök 1 vitlöksklyfta 250 g ricotta eller mascarpone Smart knep: Hacka lök, vitlök och svamp i matberedare! Går på ca 1 sekund, och här ska allt vara himla finhackat. Dela löken i kvartar och släng i den och vitlöksklyftan i matberedaren. Hacka tills det är små flisor, inte totalt mushy. Lägg i lite (torr) svamp i taget och hacka till ungefär samma size. Fräs lök och svamp i lite smör i en stor stekpanna tills svampen här släppt vätskan och allt börjar få fin färg och dofta GUDOMLIGT. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp i en skål och låt svalna. Blanda sedan i färskosten, jag hade mascarpone men vet att många gör liknande grejer med ricotta så det funkar också. Lägg upp filodegsarken på en stor skärbräda under en fuktad handduk, och ta fram ett i taget. Dela arken i remsor lika långa som arkens kortsida, kanske 4-5 remsor per ark. Pensla varje remsa med smöret osm du har smält. Lägg ungefär 1 msk fyllning i ena hörnet och vik ihop till trekantiga paket. Lägg knytena på en plåt med bakplåtspapper och pensla med lite mer smält smör. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 20 min. Ät ljumna. Om det blir några över, värm dem i ugnen (200 grader, kanske 10 min) så blir de frasiga och fina igen!