Barndomsklassiker: Kreolskans gryta
För mig är detta en riktig helgklassiker från barndomen. Och det lär jag väl inte vara ensam om, receptet var med i en av höjdarböckerna Fredagsgourmet som Allt om Mat gav ut på 90-talet, de måste ju funnits i var mans kök då. Men trots det blev jag sjukt förvånad när en kompis hade lagat denna göttiga gryta på en middag för något år sedan, så härligt old school och så gott! Det var nog första gången jag ätit detta sedan -99, detta var andra. Tror att vi får öka frekvensen något nu. Kreolskans gryta på göteborgskans sätt 6 portioner 1 kg picnicbog (originalet säger fläskfilé, men det är ju rätt trist.. och picnicbog är inte riktigt så crazy son det låter, bara en styckningsdetalj av gris som är rätt så mör men lämpar sig väl att koka en stund. OK. over and out.) 2 gula lökar 1 klyfta vitlök 1,5 msk vetemjöl 100-150 g starka rökta korvar av en hårdare sort som kan koka lite, gärna chorizo 200 g cornichoner 200 g syltlök 200 g oliver, any kind 2 rostade paprikor (jag kör köpa på burk men man kan ju vara ambitiös här och grilla och skala själv också) 3 dl grädde 2 dl vatten Skär köttet i tärningar, ca 2x2 cm. Hacka löken, finhacka vitlöken och skiva korven. Stek korven och sedan köttet i smör i en stekpanna så att det får färg, lägg över i en stor gryta som också står på värme. stek sedan lök och vitlök i samma panna, lägg över i grytan. Pudra vetemjöl över alltihop, på med grädde, vatten, salt och peppar, och låt koka 30-40 minuter eller tills köttet känns mört. Häll av cornichiner, syltlök och lóliver och blanda i, hacka paprikan grovt och släng i den också. Låt allt koka ihop någon minut eller två, justera smakerna om det behövs, och servera med ris och sallad. Dröm dig tillbaka till 1997.