DET SKA VÁ GOTTE Å LEVA
I förra veckan fick jag en kommentar från Shit Happens som undrade lite om hur många kalorier jag har ätit under min viktminskning och om jag åt så kallat kvällsgotte under hela viktresan och hur äter jag egentligen nu? Jag tänkte belysa den här frågan lite, då jag vet att många andra också funderar samma sak. Men för enkelhetens skull, så tänkte jag att jag skulle dela upp det i två delar - dåtid och nutid. KALORIER OCH KVÄLLSGOTTE - Dåtid Den 16 januari 2012. Då började min viktresa. Jag ställde mig på vågen som visade horribla 102, 9 kg. Aldrig någonsin hade jag varit så stor, tung och obekväm. Aldrig någonsin hade jag föreställt mig att jag skulle tappa mig själv så långt ner och tillåta mig att bli så överviktig. Även om det var svårt att inse sanning, så var det bara till att acceptera den. Acceptera och förändra. Jag har tidigare berättat om att jag gjorde en räd i matförrådet och slängde ut allt som inte räknades in i kategorin hälsosam mat. Det föll sig rätt snabbt på plats och jag var tidigt inställd på att göra det lätt för mig. Jag ville inte skapa en komplicerad metod för att gå ner i vikt. Jag ville hitta ett hållbart sätt att leva. Jag valde därför att inte räkna kalorier. Jag baserade min viktresa på kalorier in/kalorier ut-metoden, men fokuserade inte så mycket på siffrorna. Istället försökte jag hitta en balans med både träning och mat - en balans som gjorde att jag gick ner i vikt. Mitt sunda förnuft tog mig hela vägen till minus 45 kilo. Enbart genom att lära mig att uppskatta min kropps förmåga till att gå ner i vikt beroende på vilken typ av mat jag åt och vilken träning jag utförde. Jag gjorde en överslagsräkning kring kalorier på de matvaror jag brukade äta, men närmre kaloriräkning än så kom jag aldrig. Uppskattningsvis åt jag nog ungefär 1700 kcal/dag - ibland mer, ibland mindre. Men det är förstås bara en gissning. Jag tänker inte så mycket på det idag, eftersom jag lyckades gå ner i vikt utan att föra en matdagbok utifrån siffror. Mitt bästa tips är att hitta din balans och se vad din kropp reagerar på. Något annat som är bra i början av sin viktresa är att skriva ner allt man äter för att få en bra överblick kring sitt intag. Det är även bra att notera sin träning. Då lär man sig vad man måste förändra om man mot förmodan inte får de resultaten man strävar efter. Beträffande mitt berömda kvällsgotte så vill jag dra mig till minnes att jag har ätit något varje kväll. Jag vill egentligen inte minnas om jag gjorde det innan jag förändrade mitt levnadssätt, men sen jag började äta och träna i den mån jag gör nu, så äter jag alltid en kvällsfika. Under min viktresa blev det oftast en frukt och/eller någon nyttigfika - det vill säga hälsosamma bakverk. Proteinbollar och proteinmuffins blev det rätt mycket av. Om man tränar mycket och då särskilt styrketränar så är kaseinpuddingar ett bra kvällsmål. Om du blandar kasein med vatten får du ett kvällsmål för strax över 100 kalorier. Jag använder mig av kasein från Body Science som finns att köpa på MMSports. Smaken Double rich chocolat smakar precis som chokladpudding och är en riktig höjdare enligt mig. Den gör inte kvällsmålet tråkigt direkt. Proteinfluff är också ett bra kvällsmål. Då mixar du bär tillsammans med kaseinpulver och mjölk och vispar det sedan luftigt. Jag tycker det är bra att äta något kvällsmål 1-2 timmar innan sänggående. Då vaknar man inte upp hungrig och ska du dessutom som jag oftast gjorde under min viktresa, utföra morgoncardio, så är det bra om du har lite energi kvar när du stiger upp. Godis och liknande åt jag i stort sett inte alls under tiden som jag gick ner i vikt. Jag hittade andra alternativ istället - hälsosamma bakverk, frukt, nötter för att nämna några exempel. Jag ansåg helt enkelt inte att godis var tillräckligt gott för att förstöra det jag kämpat för under veckorna. Om jag dock hade varit sugen så hade jag ätit någon gång då och då. Jag tycker inte det är fel att äta godis även om man vill gå ner i vikt, men jag tycker man ska begränsa det till en dag i veckan. Under det året som min viktresa pågick så åt jag 20 godisbitar och med mina egna bakverk så upplevde jag det aldrig som någon förlust. Jag gjorde helt enkelt mitt eget lördagsgodis. KALORIER OCH KVÄLLSGOTTE - Nutid Efter ett års aktivt kämpande mot min övervikt var jag plötsligt normalviktig. Jag behövde inte längre tänka lika mycket på vad jag åt och portionerna kunde även ökas upp. Det fungerade bra och jag lyckades till och med att gå ner ytterligare några kilon - till den vikten jag har idag. Efter en sommar med lite mer socker, kolhydrater och dylikt kände jag dock att det var dags att strama åt tyglarna lite igen för att lyckas med bedriften att forma min kropp. Träning och mat skulle återigen flätas samman till en balans som skulle få mig i toppform. Det där nästa steget till att bli vältränad. En uppdaterad version av mig själv. Det är många som väljer att deffa/bulka när de står inför sådana mål, men jag ville inte bli så extrem. Det jag däremot beslutade mig för var att köra en utmaning under hösten - den som alltså är i rullning nu. Där jag kör lite mer cardio en månad och styrka den andra. För första gången under min nya livsstil så räknar jag också kalorier. Jag gör det inte av anledningen att jag inte ska äta för mycket. Snarare för att jag inte ska äta för lite. Nu när jag inte har lika mycket fettreserver att ta av, så vill jag inte att musklerna ska börja förtvina för att de får för lite bränsle. Jag vill inte gå till gymmet flera dagar i veckan och träna utan att få resultat. Även om jag ligger på ett underskott av kalorier (ca. 1700) så vill jag inte att det ska bli på en nivå där jag riskerar att bli utmärglad. Mitt huvud är fortfarande inställt på att äta mindre mängder mat om än portionerna är större, så när jag under styrkemånaden ska öka upp kalorinivån till ungefär 2000 kcal/dag så märker jag att jag måste lägga på mer mat än vanligt för att komma upp i rätt mängd energi. När jag gick ner i vikt gjorde det inte så mycket att jag åt för lite eftersom jag ändå ville ligga på ett underskott av kalorier, men nu måste jag tänka till. Lära mig hur mycket jag SKA äta. Beträffande kvällsgotte, så har det förstås fortsatt nu även efter min viktminskning. Den stora skillnaden är väl att jag unnar mig godis eller liknande någon gång då och då. Jag försöker fortfarande hålla det på en låg nivå och jag äter sällan godis mer än två gånger i månaden. Men det är trots det oftare än vad jag åt under min viktresa. När jag dock äter godis så brukar det bli ett klassiskt lördagsgodis, så jag äter alltså inte några godisbitar så där mitt i veckan. Med undantag för någon ruta mörk choklad som jag tar efter maten ibland. Kvällsgottet har för övrigt också blivit större. Beroende på hur många kalorier jag har kvar att äta förstås, men det blir oftast en eller två frukter och nyttigfika, kaseinpudding eller kaseinkaka. Kaseinkakan är jättebra om man är lite hungrig, då åtminstone jag tycker att den mättar bra. Dessutom är den god också, vilket inte gör den sämre förstås. Som sagt. Hitta din strategi. Lyssna på din kropps signaler och lär dig hur den fungerar. Vad svarar den bäst på? Vilket är hållbart för dig? Vi är alla unika individer och det som jag beskrivit ovan var ett sätt som fungerade för mig. Det kan vara bra att ha mina ord i åtanke om du är i samma situation som jag var, men jag vill ändå rekommendera dig till att hitta ditt sätt utifrån dina förutsättningar, dina mål och framför allt - din träning. Det som jag alltid poängterar när jag får frågor som rör det här ämnet är en sak - glöm inte bort att äta bara för att du vill gå ner i vikt. Det är otroligt viktigt att du ger din kropp bränsle om den ska orka gå ner i vikt. För vad händer med en bil om du inte tankar den? Den går inte att köra! Det är samma sak med din kropp. Den behöver energi för att orka med den träningen en viktnedgång oftast innebär. Tänk också på att regelbundna måltider håller din förbränning hög vilket ger goda förutsättningar för en lyckad viktnedgång! Kaseinkaka: Blanda 1 dl chokladkasein, 1 äggvita, ½ dl mandelmjölk, 1 msk kokosmjöl, 1 tsk bakpulver och ½ msk kakao. Täck skålen med plast och ställ in i micron på högsta effekt i ca. 45 sekunder (beroende på hur kladdig du vill ha den). Om du som jag inte har någon micro, slopa plasten och sätt in kakan i mitten av ugnen (150 grader) i några minuter istället.