Japansk sojamjölk hetgryta
200gram enokisvamp100 gram shimejisvamp4 st shiitakesvamp1/4 salladskål1 st grönlök (alternativt negi)1st tjock tufu1 morot½ palsternacka (alternativt daikon eller burdockroot/gobo) Hot pot sopa:7,5 dl vatten med två små dashi påsar4 msk mirin5 dl soja mjölk (varm från micron)4 msk miso1 nypa salt Instruktioner: 1. I en stor gryta, häll i vattnet med dashi och mirin. Täck med lock och få soppan att koka på medelvärme. Testa 7:an eller 8:an. 2. När den kokar lägg till varm soya mjölk. Få den att nästan koka på medelvärme. Låt den vara ej täckt nu och blanda ibland. 3. När soppan nu är varm lägg till miso. Lägg därefter till en nypa salt 4. Stäng av värmen och lägg grytan åt sidan med lock 5. Skär bort underdelen av enoki- och shimeji svamparna 6. Skär bort stammen på shiitake svamparna och du kan även dekorera den när du skär den 7. Skär salladskålen horisontellt så att den blir 5cm och skär dem sen lodrätt på mitten i 2-3 delar, så att den lagas snabbare 8. Hacka grönlöket diagonalt 9. Skär tofu så att de blir 2,5 cm delar 10. Skala och hacka moroten och palsternacka till tjocka runda bitar 11. Häll i bröstkycklingen först i grytan så att det kokas totalt i 20 minuter. Värme 8 i 2 minuter och sen sänk till 4an. 8 minuter senare häll i alla svampar, tofu, morot, palsternacka, salladskål och grönlök värme 8 i 2 min igen/eller tills det kokar, sen sänk på värme 5 så att det bara småkokar lite på låg medelvärme. Säg till att locket är på jämt så det lagas bra. Ta bort skum från soppan när det kommer